Ucraina supărată: Putin şi Berlusconi au dat iama prin cel mai vechi vin din Crimeea

Când un italian înclinat spre scandal şi un rus dornic de luptă se întâlnesc într-un teritoriu recent anexat, există mari şanse să apară o oarecare controversă.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi (st) şi preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.09.2015

Când un italian înclinat spre scandal şi un rus dornic de luptă se întâlnesc într-un teritoriu recent anexat, există mari şanse să apară o oarecare controversă.

La mai puţin de o săptămână după vizita lor în Crimeea, preşedintele rus Vladimir Putin şi fostul premier italian Silvio Berlusconi au fost acuzaţi că au băut una dintre cele mai vechi sticle de vin din peninsula ucraineană anexată cu forţa de către Rusia.

Procurorii din Crimeea, acum exilaţi în Ucraina, susţin că cei doi lideri au consumat un vin spaniol vechi de 240 de ani, produs în secolul al 18-lea în timpul domniei Ecaterinei cea Mare şi adus în Crimeea de contele Mihail Voronţov.

Contele a ocupat funcţia de guvernator-general al Crimeei timp de peste 2 decenii, la începutul secolului al 19-lea, conform RFE/RL.

Podgoria Massandra, înfiinţată de contele Voronţov în Crimeea, inclusiv colecţia sa privată de vinuri, a fost confiscată de Rusia în momentul în care aceasta a anexat Crimeea în martie 2014.

Procurorii din Ucraina au deschis un caz penal împotriva lui Putin şi Berlusconi pentru acest incident.

Ziarul rusesc Promyshlennie Vedomosti a raportat că Berlusconi a întrebat dacă ar putea să guste vinul în timpul unui tur al Podgoriilor Massandra.

Citând un martor, ziarul a declarat că directorul pro-rus al vinăriei, Ianina Pavlenko, a desfăcut pentru invitaţii de rang înalt preţioasa sticlă de vin Jerez de la Frontera, al cărei an recoltare a fost 1775.

Procurorii susţin că sticla valora peste 90.000 de dolari.

La vremea anexării Crimeei, la Massandra se aflau 5 sticle cu faimosul vin Jerez al contelui Voronţov.

Două sticle din acest vin au fost vândute în cadrul unei licitaţii desfăşurate la Sotheby’s în 1990 şi 2001. Vinul a fost vândut cu 50.000 de dolari la licitaţia din 2001, care a avut loc cu autorizaţia personală a preşedintelui ucrainean de la acea vreme, Leonid Kucima.

În iunie 2014, Massandra a fost plasată pe lista de sancţiuni UE după ce a ajuns în mâinile ruşilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor