Ucraina: "ochiul şi timpanul" începe să instige la ură împotriva EuroMaidan-ului

OleksandraDvoretskaya
OleksandraDvoretskaya (Oleksandra Dvoretskaya)

Cum ar fi ca într-o bună zi să te trezeşti în cutia poştală cu un afiş pe care apare tipărită fotografia ta şi deasupra, cu litere mare, cuvântul TRĂDĂTOR - într-o ţară unde opozanţii regimului sunt răpiţi, bătuţi, torturaţi, crucificaţi şi chiar împuşcaţi pe baricade, când nu dau înapoi în faţa unui regim opresiv?

În Crimeea au început să circule pliante şi afişe cu chipurile unor simpatizanţi ai protestelor pro-europene, acuzaţi că sunt "trădători":

"Vecina dvs. Dvoretskaya Oleksandra (care trăieşte pe str. Semashko nr. 7, ap 45), lucrează într-o organizaţie non-guvernamentală, care este finanţată de Departamentul de stat SUA şi serviciile secrete europene, a trădat interesele Crimeei. Susţinând acţiunile aşa numitului maidan european, ea, plătită de banii sponsorilor străini darnici, ea încearcă împreună cu alţi trădători ai Crimeei să distrugă pacea şi liniştea de pe peninsulă" scrie pe un pliant care prezintă imaginea unei tinere femei. Deasupra chipului Oleksandrei, este scris cu litere mari "Trădătoarea Cirmeei."

Fotografia Oleksandrei, manifestant pro-european a fost lipită pe zidurile capitalei Crimeei, Simferapol. Cazul nu este singular, şi alţi cetăţeni ai Crimeei sunt victime ale unor astfel de intimidări de tip KGB-ist iar imagini cu chipurile celor acuzaţi de "trădare" sunt postate şi pe ecranele din mijloacele de transport în comun, care nu mai difuzează reclame ci campanii de "demonizare" a protestelor de pe EuroMaidan, relatează investigator.org.ua.

Acţiunea este considerată parte din vastul instrumentar al Serviciilor de a semăna pe de o parte teroare printre susţinătorii protestelor pro-europene de pe Euromaidan şi pe de altă parte de a-i învrăjbi pe locuitorii de etnie rusă ai Crimeei împotriva propriilor lor concetăţeni, care îi cer preşedintelui Ianukovici să îndrepte ţara spre UE, nu înspre Uniunea Vamală Rusia Kazahstan Belarus.

Analiştii politici ucraineni atrag atenţia ca printre strategiile Kremlinului de a opri parcursul european al Ucrainei, în cazul în care regimul Ianukovici cade şi la putere vine un guvern pro-european, face parte, conform confederalizării ţării în 4-5 mari regiuni din care cel puţin 3 regiuni să fie suficient de pro-ruseşti pentru a neutraliza Kievul şi Ucraina de vest în orice efort de europenizare şi integrare în UE.

Deja se presupune că există un număr mare, de ordinul a sute sau poate chiar mii, de provocatori din Rusia prezenţi atât printre trupele de securitate şi de intervenţie rapidă din Ucraina, cât şi printre provocatori în civil - numiţi tituşki.

Viziunea sumbră a analiştilor politici este confirmată de relatările liderului mişcării de protest AutoMaidan, Dmitri Bulatov, răpit şi torturat timp de aproape 8 zile de necunoscuţi. Scăpat cu viaţa după ce a fost bătut, tăiat cu cuţitul şi crucificat, Bulatov a povestit că nu a văzut chipul agresorilor, fiind ţinut în întuneric, dar că aceştia vorbeau cu accent rusesc.

Confirmări ale intenţiilor Rusiei vin şi pe filiera Kremlin. Serghei Glaziev, consilierul pe probleme de Ucraina al lui Putin a declarat recent că Rusia este "îngrijorată" că Ucraina s-ar putea dezbina şi a mai sugerat introducerea unei forme de federalism pentru acordarea de puteri substanţiale asupra regiunii – mai precis, control asupra bugetelor şi a relaţiilor internaţionale.

Tot el el l-a îndemnat pe Ianukovici să înăbuşe protestele pro-europene cu forţă, dacă "este necesar", reproşându-i acestuia că a negociat cu protestatarii: ”Autorităţile nu-şi îndeplinesc datoria de a apăra statul – negociază cu protestatarii de parcă sunt cetăţeni care respectă legea,” i-a certat Glaziev pe oficialii de la Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe