Ucraina: liderul regiunii separatiste Doneţk ucis într-o explozie. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de implicare în incident
alte articole
Separatiştii pro-ruşi din regiunea est-ucraineană Doneţk au confirmat că liderul lor, Alexander Zaharcenko, a fost ucis vineri, adăugând că după explozia produsă la o cafenea din oraşul Doneţk au fost arestaţi câţiva presupuşi “agenţi ucraineni”.
Zaharcenko a servit ca preşedinte şi şef al guvernului aşa numitei şi autoproclamatei Republici Populare Doneţk. De altfel, Doneţk este una dintre cele două entităţi autoproclamate şi controlate de separatişti în estul Ucrainei, alături de aşa numita Republică Populară Lugansk, potrivit Deutsche Welle.
Conform informaţiilor, în urma exploziei au fost rănite şi alte două persoane, inclusiv aşa numitul „ministru al finanţelor” din Doneţk, Alexander Timofeev.
Preşedintele Dumei ruseşti, Viaceslav Volodin, a declarat că uciderea lui Zaharcenko „anulează” toate eforturile pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei.
În plus, după explozia şi moartea lui Zaharcenko, Moscova a acuzat Kievul de organizarea unor atacuri teroriste.
„Ei [ucrainenii] nu îşi îndeplinesc promisiunile privind pacea şi, după cum vedem, au decis să continue lupta sângeroasă”, a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Ea a adăugat că Moscova are „toate motivele să creadă” că în spatele atacului din Doneţk se află Kievul.
Liderii separatişti au promis un răspuns, afirmând că explozia este „un act evident de agresiune din partea Ucrainei”.
Preşedintele rus Vladimir Putin, oferind condoleanţele sale familiei lui Zaharcenko, l-a lăudat pe acesta ca fiind un „adevărat lider al poporului” şi a promis rezidenţilor din zonele controlate de rebeli că „Rusia va fi mereu alături de voi”.
Serviciul de Securitate al Ucrainei SBU a oferit două versiuni ale uciderii lui Zaharcenko, indicând că s-ar putea ca Rusia să fie implicată în atac.
„Avem motive să credem că moartea lui Zaharcenko ar putea fi rezultatul unei lupte interne între militanţi, provocată în principal de distribuirea intereselor de afaceri. Totuşi, nu excludem posibilitatea ca [atacul] să fi fost o tentativă a serviciilor ruse de spionaj de a înlătura o figură neagreată care, conform unor informaţii, a devenit inutilă şi îi supăra pe ruşi”, a afirmat Igor Guskov, directorul SBU.
Asasinarea lui Zaharcenko ameninţă cu reaprinderea conflictului dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele Kievului, care a fost redus la bombardamente ocazionale şi practic fără mari bătălii între cele două părţi.
Conflictul din estul Ucrainei a izbucnit în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, şi a provocat până în prezent moartea a peste 10.300 de persoane. Kievul şi aliaţii săi acuză Moscova de orchestrarea luptelor şi aprovizionarea separatiştilor cu arme şi luptători. Rusia neagă implicarea directă în acest conflict, însă recunoaşte că există voluntari ruşi care luptă alături de forţele separatiste. Acest conflict, împreună cu ocuparea Crimeei, a declanşat o deteriorare masivă a relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Occident, iar SUA şi UE au impus împotriva Moscovei o serie de sancţiuni.