Avioane de luptă britanice trimise din nou din România pentru a investiga un avion rusesc

Avion de luptă rusesc Su-30. (Getty Images)
Andrei Popescu
25.08.2018

Avioane de luptă britanice Typhoon staţionate în România au fost ridicate de la sol pentru a doua oară în doar trei zile pentru a investiga un avion rusesc “provocator” care se îndrepta spre spaţiul aerian al NATO, a afirmat Ministerul britanic al Apărării.

Avioanele britanice au fost lansate joi de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, situată în apropierea oraşului Constanţa, ca răspuns la un avion de patrulă rusesc Be-12 care se îndrepta spre sud, deasupra Mării Negre, dinspre peninsula ucraineană anexată de ruşi Crimeea, a afirmat vineri Ministerul, potrivit RFE/RL.

Ministerul britanic al Apărării a mai precizat că avioanele de luptă Typhoon au operat în conformitate cu misiunea NATO de monitorizare a spaţiului aerian şi au urmărit să „descurajeze agresiunea rusească, să reasigure România şi să asigure aliaţii NATO cu privire la devotamentul Marii Britanii faţă de apărarea colectivă”.

În 21 august, două avioane de luptă britanice Typhoon au fost trimise de la aceeaşi bază aeriană românească pentru a investiga două avioane de luptă ruseşti suspecte, care operau în regiune.

În acel incident, două avioane de luptă ruseşti Su-30 Flanker păreau că se îndreaptă spre spaţiul aerian al NATO dinspre Crimeea.

Declaraţiile nu au precizat dacă avioanele ruseşti au pătruns în spaţiul aerian al NATO şi nu au existat comentarii imediate din partea oficialilor ruşi cu privire la cele două incidente.

Întâlnirile între avioanele de luptă ruseşti şi ale NATO s-au intensificat în ultimii ani, în condiţiile în care Moscova a urmărit să îşi demonstreze puterea militară. De asemenea, Rusia a amplificat prezenţa Marinei sale în Mediterană, Marea Neagră şi în alte mări.

Tensiunile sunt ridicate în regiune de când Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, o mişcare ce a dus la aplicarea de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor