Intră în vigoare noile sancţiuni aplicate de SUA împotriva Rusiei în cazul Skripal

Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)
Andrei Popescu
27.08.2018

Noi sancţiuni americane aplicate împotriva Rusiei pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia în luna martie, în Marea Britanie, au intrat în vigoare luni.

Aceste penalităţi au fost anunţate la începutul acestei luni, după ce SUA a declarat că a determinat că guvernul rus a folosit un agent chimic în tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, potrivit RFE/RL.

Cei doi Skripal au fost găsiţi inconştienţi în 4 martie pe o bancă în oraşul britanic Salisbury. Ei s-au aflat în stare gravă, însă s-au recuperat în totalitate după ce au petrecut câteva săptămâni într-un spital.

Oficiali britanici au afirmat că cei doi au fost otrăviţi cu Noviciok, un agent chimic de uz militar care a fost dezvoltat în fosta Uniune Sovietică, şi a învinuit guvernul preşedintelui Vladimir Putin pentru atac, fără a prezenta public dovezi incontestabile în acest sens. Rusia a negat acuzaţiile.

Departamentul de Stat al SUA a precizat că noile măsuri împotriva Moscovei vor pune capăt asistenţei acordate acesteia, cu excepţia problemelor umanitare urgente, vor limita vânzările de arme şi finanţările, vor restricţiona accesul Rusiei la creditele americane şi la alte forme de asistenţă financiară americană, şi vor interzice exportul către Rusia de produse sau tehnologie restricţionată.

Al doilea set de sancţiuni referitor la cazul Skripal vor fi impuse după 90 de zile în cazul în care Kremlinul nu va permite inspectorilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice să confirme faptul că Rusia nu mai dispune de arme chimice.

Rusia a respins cererile, iar Ministerul de Externe a afirmat că sancţiunile vor crea mai multe tensiuni între cele două ţări.

Skripal, fost colonel în agenţia de spionaj a armatei ruse, a fost condamnat pentru trădare în 2006 de către o instanţă din Rusia care l-a găsit vinovat de spionaj în favoarea Marii Britanii. Rusia l-a eliberat din închisoare pe Skripal în 2010 şi l-a trimis în Occident în urma unui schimb de spioni.

La câteva luni după incidentul Skripal, un cuplu britanic s-a îmbolnăvit în urma expunerii la agentul chimic Novicioc existent într-o sticlă de parfum pe care au găsit-o aruncată în apropiere de oraşul Salisbury. Poliţia britanică consideră că există o legătură între cele două incidente. Dacă Skripal şi fiica sa au scăpat cu bine, cea de-a doua femeie expusă la Novicioc a murit la scurt timp după otrăvire.

După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia.

Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat la niveluri întâlnite doar imediat după Războiul Rece din cauza unor probleme precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, rolul acesteia în războaiele din Siria şi estul Ucrainei, precum şi presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi în alte alegeri din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor