Ucraina închide două bănci care au legături cu Ianukovici

Un om stă lângă o pancardă care arată lire sterline, dolari americani şi bancnote ucrainene într-o zi caldă în Kiev, Ucraina, 12 noiembrie 2012. (Sergei Supinsky / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.06.2014

Ucraina închide două bănci deţinute de oligarhi apropiaţi fostului preşedinte, Viktor Ianukovici, precum şi o bancă mai mică, afectată de tulburările politice şi economice din ţară, a declarat un oficial senior al sectorului bancar.

Brokbusinessbank, a 16-a bancă precum şi Forum Bank, cea de-a 24-a din punct de vedere al cifrei de afaceri, sunt cele mai proeminente victime ale recesiunii agravate de conflictul din estul Ucrainei şi de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Miercuri, după ce a anunţat decizia băncii centrale de a închide cele trei bănci, în timpul unei dezbateri la Kiev, Andri Olenchik, Directorul Manager Adjunct al Fondului de Depozit Garant, a declarat că ar putea fi închise în curând şi alte bănci.

”Banca Naţională testează sistemul bancar la presiune, iar până la sfârşitul anului o decizie ar putea fi luată cu privire la închiderea unui grup semnificativ de bănci”, a declarat acesta.

”Brokbusinessbank este lichidată de azi. Lichidarea Băncii Mercury va începe mâine, nu astăzi. Decizia a fost deja luată.. şi din păcate Forum Bank va fi de asemenea lichidată”.

Închiderea băncilor subliniază dificultăţile cu care se confruntă comunitatea de afaceri din Ucraina, în timp ce căderea economiei continuă iar violenţele erup în estul ţării, unde miliţiile pro-ruse vor ca Rusia să anexeze două regiuni.

Economia a scăzut cu 1,1% în primul trimestru comparativ cu anul precedent iar guvernul spune că ar putea să scadă cu trei până la cinci procente după creşterea de 0% din 2013.

Fondul Monetar Internaţional a acordat un ajutor de 17 miliarde de USD pentru plata datoriilor mari ale Ucrainei, cu toate acestea problemele economice persistă.

Munca a fost încetată în multe fabrici, mine de cărbuni şi mori de grâne din regiunile estice care au fost lovite de violenţe. Acestea reprezintă aproximativ 16% din economia Ucrainei.

Un sondaj Reuters prevedea o scădere cu 6% a producţiei industriale în acest an.

Băncile simt presiunea

Olenchik spune că totalul depozitelor garantate de către stat la cele trei bănci închise a depăşit 599 de milioane USD.

Raportul Băncii Centrale arată că activele Brokbusinessbank valorau 28.91 miliarde de hrivnia la începutul lui 2014 dar acestea au fost puse sub administrare de către Banca Centrală în martie.

Banca făcea parte dintr-un grup deţinut de Sergei Kurchenko, un miliardar tânăr care era apropiat de preşedintele pro-Kremlin Viktor Ianukovici, care a fost înlăturat în februarie după protestele de stradă şi a fugit în Rusia.

Activele Forum Bank valorau 10,4 miliarde de hrivnia la începutul acestui an, conform Băncii Centrale, dar a intrat în administrare în luna martie. Era controlată de Vadim Novinsky, un partener de afaceri al oligarhului ucrainean, Rinat Akhmetov.

A treia, Mercury Bank, era a 82-a ca mărime cu active de 1,97 de miliarde de hrivnia la începutul acestui an.

Guvernatorul Băncii Centrale Stepan Kubiv a anunţat, luna trecută, că plănuieşte să testeze creditorii comerciali la presiune după scăderea hrivniei – care a pierdut aproximativ 20% din valoare faţă de dolar în acest an – şi accelerarea retragerilor.

Economia Ucrainei era afectată cu mult înainte de erupţia crizei cu Rusia însă a scăzut şi mai mult odată cu tensiunea provocată de înlăturarea lui Ianukovici şi anexarea peninsulei Crimeea în luna martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor