Putin: În cazul în care Kievul respinge propunerile privind gazele, relaţiile dintre noi se vor schimba

Noile concesii pe care le-a acceptat Rusia în disputa sa în domeniul gazelor cu Ucraina nu au mulţumit Kievul.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.06.2014

Noile concesii pe care le-a acceptat Rusia în disputa sa în domeniul gazelor cu Ucraina nu au mulţumit Kievul. Dacă Ucraina va respinge în continuare propunerile ruse cu privire la gaze, 'relaţiile dintre noi vor intra într-un alt stadiu', a avertizat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, remarcând, între altele că noile autorităţi de la Kiev au ajuns să respingă până şi preţul cu care fostul preşedinte prorus ucrainean Viktor Ianukovici cumpăra gaze din Rusia.

'Rusia duce negocieri în mod transparent şi deschis. Eu cred că propunerile noastre sunt mai mult decât ca între parteneri, fiind destinate să sprijine economia ucraineană într-un moment dificil pentru ea', a declarat Putin, într-o reuniune cu membri ai guvernului rus, informează Ria Novosti.

Rusia a propus Ucrainei aceleaşi condiţii de preţ la gaze ca în perioada preşedintelui Viktor Ianukovici: reduceri la preţul contractual şi un preţ final de 385 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.

'În cazul în care propunerile noastre vor fi respinse, înseamnă că vom trece într-un stadiu complet diferit. Dacă va fi aşa, atunci vom trece într-o altă dimensiune. Nu este opţiunea noastră, nu noi o dorim', a afirmat şeful statului rus, în opinia căruia Kievul, cerând reducerea preţului la gaze în schimbul rambursării plăţii la gazele consumate, împinge deliberat situaţia în impas.

Făcând aluzie la 'insolenţa' vecinilor, Putin a remarcat că 'partenerilor ucraineni acest rabat li se pare mic, ei vor reduceri şi mai mari'. 'Dar pe ce bază?', a întrebat retoric liderul rus.

Ucraina a respins miercuri preţul de 385 de dolari pe mia de metri cubi oferit de Moscova la livrările de gaze, cea de-a şasea rundă a negocierilor tripartite UE-Rusia-Ucraina încheindu-se fără niciun rezultat.

Chiar şi comisarul european pentru energie Guenther Oettinger a aprobat oferta guvernului rus, scrie Ria Novosti. 'Când problema ajunge la un preţ de 385 de dolari, la o reducere de 100 de dolari, cred că 385 este o reducere şi poate fi considerat un preţ acceptabil', a spus el, subliniind că necesitatea ajungerii la un acord între gigantul rus Gazprom şi societatea ucraineană Naftogaz cu privire la livrările de gaze ruseşti pe următoarele 15-18 luni.

Cu toate acestea, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a cerut miercuri, din nou, într-o şedinţă de guvern, revizuirea completă a contractelor cu privire la importurile de gaze din Rusia. 'Noi cunoaştem aceste capcane ruseşti', a spus Iaţeniuk, aluzie la reducerea cu 100 de dolari a preţului la gaze oferită de partea rusă.

Reducerea la gaze se stabileşte printr-o decizie a guvernului rus şi tot printr-o decizie a guvernului poate fi abolită, a remarcat şeful executivului ucrainean, cu referire la istoria recentă. 'Prin urmare, propunerea noastră a fost şi rămâne aceeaşi: revizuirea contractului', a concluzionat primul ministru ucrainean.

'Dacă gazele sunt o armă politică atunci este clar că sunt o armă în mâinile guvernului rus. Însă dacă gazele sunt ca pretutindeni o marfă, atunci facem comerţ pe baza de contract şi nu pe baza faptului că Rusiei îi place sau nu guvernul ucrainean', a insistat el.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară), Aleksei Puşkov, a taxat drept 'aroganţă' declaraţiile premierului ucrainean. 'Iaţeniuk a decis ca preţul de piaţă la gazele ruseşti este de 268 de dolari pe mia de metri cubi şi dictează acest preţ fictiv, sperând în ajutorul occidental. Câtă insolenţă, totuşi', a scris Puşkov, într-un tweet pe contul său de Twitter. 'Orice răbdare are limite, dacă Kievul vrea să vadă acest lucru, în curând se va convinge', adaugă Puşkov în postarea sa.

Gazprom a anunţat miercuri că a prelungit până la 16 iunie termenul limită până la care Ucraina trebuie să-şi achite datoriile pentru gazele naturale livrate, precedentul termen expirând marţi la ora 6,00 GMT. Aceasta este ultima concesie, a avertizat miercuri Gazprom.

În acest context, directorul Centrului pentru marketing politic din Kiev, Vasili Stoiakin, a estimat că Moscova ar putea să închidă robinetul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor