Ucraina în defensivă. Nou armistiţiu între Kiev şi separatişti
alte articole
După mai multe ore de negocieri, separatiştii pro-ruşi şi reprezentanţii Kievului au semnat sâmbătă, la Minsk, un nou armistiţiu care prevede crearea unei zone demilitarizate pe o rază de 30 de kilometri în estul Ucrainei, informează Reuters.
Cele două tabere semnaseră deja un acord de încetare a focului la 5 septembrie, însă acesta a fost încălcat. Kievul a acuzat în nenumărate rânduri Rusia că a intervenit constant în conflict în favoarea separatiştilor furnizându-le acestora arme şi forţe militare. Rusia neagă că are vreun rol în estul Ucrainei.
Fostul preşedinte Leonid Kucima, reprezentantul Ucrainei la discuţiile de la Minsk, a anunţat că cele două părţi au fost de acord să îşi mute artileria la 15 km distanţă de linia frontului pe ambele părţi, pentru a crea o zonă tampon de 30 km.
"Am semnat un memorandum. Artileria grea va fi mutată la 15 km depărtare de linia frontului", a declarat pentru presă Leonid Kucima, adăugând că documentul conţine nouă puncte.
Emisarul Kievului a explicat că se va crea o zonă de încetare a focului pe o rază de cel puţin 30 de kilometri, care va fi supravegheată de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Totodată, cele două tabere au convenit să nu utilizeze arme grele în zonele populate, precum şi să interzică avioanelor de luptă şi avioanelor fără pilot să survoleze zona de securitate care va fi supravegheată de OSCE. Acordul semnat prevede interdicţia de pătrundere în zonă pentru grupurile armate, echipamentele militare şi toţi combatanţii.
În cadrul întâlnirii de la Minsk nu a fost abordată problema statutului regiunilor Lugansk şi Doneţk, zone aflate în mare parte sub controlul separatiştilor.
Potrivit Reuters, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a fost de acord cu armistiţiul la scrut timp după ce forţele ucrainene au suferit înfrângeri serioase pe câmpul de luptă din sudul regiunii Doneţk. Ucraina este din ce în ce mai izolată în acest conflict. Deşi Vestul a impus sancţiuni economice Rusiei, când vine vorba de ajutor concret - armament şi trupe, nimeni nu se grăbeşte să intervină.