Canada scoate pe şest două bănci ruse introduse ”din greşeală” pe lista de sancţiuni

Ministrul canadian de externe, John Baird
Ministrul canadian de externe, John Baird (Alex Wong / Getty Images)

Canada, unul dintre cei mai duri critici ai implicării Rusiei în Ucraina, a anulat în tăcere, săptămâna aceasta, sancţiunile aplicate Expobank şi RosEnergoBank, două bănci ruse mai mici.

Anularea sancţiunilor impuse acestora a intrat în vigoare marţi, în timp ce noile sancţiuni, inclusiv adăugarea băncii ruse Sberbank pe listă, erau anunţate de către ministrul Afacerilor Externe, John Baird. Totuşi, în comunicatul de presă nu s-a menţionat ridicarea măsurilor impuse băncilor Expobank şi RosEnergoBank.

Expobank se clasează pe locul 100 în topul celor mai mari bănci ruse în clasamentul pe active. RosEnergoBank are un venit de 4,24 milioane în 2012 şi active de 1.01 miliarde de dolari, potrivit Moody Investors Service.

Întrebat despre acest lucru în Camera Comunelor joi, după raportarea ştirilor, Baird a declarat că decizia a fost luată după ce guvernul a primit noi informaţii şi a făcut noi evaluări.

”Acestea sunt considerate a fi suficient de separate de evenimentele din Ucraina şi agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a declarat acesta, fără să explice cum au ajuns cele două bănci pe lista de sancţiuni iniţială.

Expobank a contestat întotdeauna includerea sa pe lista de sancţiunile şi a făcut apel împotriva acestei decizii.

”Suntem siguri că includerea Expobank pe listă a fost o neînţelegere şi o greşeală. Suntem bucuroşi că această problemă a fost rezolvată cu succes şi rapid şi că problema a fost îndepărtată de pe agendă”, a declarat Kirill Nifontov, ofiţerul executiv şef al Expobank.

Avocatul John Boscariol a contestat lista de sancţiuni a guvernului în numele băncii.

”Poziţia noastră era... nu există nicio conexiune între Expobank şi (preşedintele rus Vladimir) Putin, sau activităţile curente în care Rusia este implicată în Ucraina, şi ţinând cont de acest lucru ar trebui îndepărtată”, a declarat Boscariol.

Tot episodul a atras critici dure din partea parlamentarului din opoziţie Paul Dewar al Partidului Nou Democratic. ”Nu este foarte inteligent să aplici sancţiuni, apoi să le ridici şi să spui ‘Ops, am dat-o în bară‘, a transmis acesta reporterilor. ”Mi se încurcă mintea când mă gândesc ce s-a întâmplat aici”.

În Cameră, acesta a notat că Ottawa încă protejează ”magnaţii ruşi care au relaţii apropiate cu preşedintele Putin, care are de asemenea interese de afaceri aici în Canada”.

Spre deosebire de Statele Unite, Canada nu i-a sancţionat pe Serghei Chemezov, care conduce conglomeratul deţinut de stat din apărare şi industrie Rostec, şi nici pe Igor Sechin, directorul companiei petroliere Rosneft. Ambii oligarhi, apropiaţi de Putin, au relaţii de afaceri în Canada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe