Poroşenko pleacă din SUA cu 53 de milioane de dolari, fără arme
alte articole
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a obţinut un sprijin de numai 53 de milioane USD din partea Statelor Unite, joi, în timp ce preşedintele Barack Obama i-a respins cererea de înarmare, care este necesară Ucrainei în combaterea forţelor separatiste sprijinite de Moscova.
Imaginile cu Poroşenko alături de Obama în Biroul Oval şi recepţia primită înaintea discursului din faţa Congresului au arătat o solidaritate simbolică cu liderul Ucrainei, care are de rezistat atacurilor Rusiei.
Casa Albă a anunţat că Ucraina ar putea primi 53 de milioane de dolari în ajutoare, incluzând 46 de milioane de dolari pentru echipament militar precum unităţi de detecţie anti-mortier, veste anti-glonţ, binocluri, bărci mici şi echipamente pentru forţele de securitate şi patrulele de la graniţa de est.
Poroşenko s-a folosit de un discurs în faţa senatului şi a Casei Reprezentanţilor pentru a solicita ajutoare "letale".
”Vă rog să mă înţelegeţi corect. Păturile şi ochelarii cu viziune de noapte sunt de asemenea importante. Dar nu poţi câştiga un război cu pături. Mai mult, noi nu putem păstra pacea cu o pătură”, a afirmat Poroşenko.
Atrăgând aplauzele congresmenilor care sprijină înarmarea Ucrainei, Poroşenko a declarat că forţele sale ”au nevoie de mai mult echipament militar, atât letal şi non-letal, de urgenţă”.
NATO, atentă să nu fie atrasă într-un conflict cu Rusia pe teritoriul ucrainean, a refuzat să trimită armament în Ucraina, care este depăşită deseori de forţele separatiste sprijinite de Moscova din punct de vedere al echipamentului militar.
Întrebaţi de ce refuză Obama să ofere armament letal Kiev, oficialii Casei Albe au declarat că Washingtonul crede că Ucraina are destul echipament de acest fel şi tipurile de armament despre care s-a discutat ar aduce numai o îmbunătăţire mai mică.
Casa Albă a mai sugerat că o înarmare a Ucrainei ar oferi Moscovei un prilej să intervină şi mai adânc în conflictul de pe teritoriile ucrainene.
”Ucraina ar fi extrem de vulnerabilă în faţa unui atac complet sprijinit de ruşi”, adăugat acesta.
În discuţiile sale cu Poroşenko, Obama a accentuat necesitatea unui rezultat diplomatic în Ucraina. Statele Unite şi aliaţii săi europeni au impus câteva runde de sancţiuni economice împotriva Rusiei după ocuparea peninsulei Crimeea şi a incursiunilor in estul Ucrainei.
Obama l-a lăudat pe Poroşenko pentru medierea armistiţiului complicat din estul Ucrainei.
”Suntem pregătiţi să sprijinim Ucraina în negocierile cu Rusia astfel încât să fim siguri că poporul ucrainean se poate bucura de libertatea şi prosperitatea de care sunt îndreptătiţi”, a declarat Obama.
În discursul său purtat în faţa parlamentarilor americani, Poroşenko a descris conflictul din Ucraina în termeni istorici, denumindu-l ”cea mai eroică poveste din ultimul deceniu”.
”Rezultatul războiului de astăzi va determina dacă vom fi forţaţi să acceptăm realitatea unei Europe negre, sfâşiate şi amare, ca parte a unei noi ordini mondiale”, a declarat Poroşenko.