Ucraina: Forţele speciale ruseşti în acţiune. Şase oraşe atacate şi cel puţin trei decese [video]

Forţele speciale ruseşti din Ucraina.
Forţele speciale ruseşti din Ucraina. (youtube.com)

Material video pe pagina originală a articolului The Epoch Times România.

Forţele speciale ruseşti, Spetsnaz, grupările paramilitare ”pro-Rusia” cât şi protestatarii separatişti au atacat în decursul ultimelor două zile cel puţin şase oraşe din regiunea estică Doneţk, forţând un răspuns armat al autorităţilor de la Kiev.

În oraşul Slaviansk, conflictele dintre forţele pro-Rusia şi forţele serviciilor de securitate ucrainene (SBU) s-au soldat cu cel puţin trei decese, printre care şi un ofiţer ucrainean.

Oraşul Doneţk se află sub controlul forţelor ”pro-Rusia” de peste o săptămână însă în urma acestui weekend prezenţa poliţiei ucrainene s-a diminuat vizibil în timp ce străzile sunt patrulate de membri înarmaţi şi mascaţi ai miliţiilor.

În oraşul Mariupol, al doilea oraş ca mărime din regiunea Doneţk, peste 1.000 de separatişti au capturat două clădiri guvernamentale în urma unui marş. Atacurile au fost conduse de persoane mascate şi înarmate cu bâte. Poliţia ucraineană nu a intervenit. În urma atacului, steagurile ucrainene au fost coborâte iar cele ale ”Republicii Populare Doneţk” au fost ridicate. Atacatorii au ridicat apoi în jurul clădirilor o baricadă şi au cerut ajutorul Rusiei.

În oraşul Slaviansk, miliţiile pro-Rusia încă menţin sediul poliţiei şi cel al SBU capturate sâmbătă. Pe drumurile care traversează oraşul, membrii miliţiilor au organizat puncte de control.

Conform jurnaliştilor Kiev Post de la faţa locului, poliţia din oraş şi forţele ”pro-Rusia” ar fi iniţiat un schimb de focuri pe unul din drumurile oraşului, incident soldat cu mai multe victime.

În timpul operaţiunii ”anti-teroriste” începute duminică de departamentul de Interne de la Kiev în Slaviansk, cel puţin un ofiţer ucrainean a fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi. Grupul paramilitar ”pro-Moscova” este protejat de aproximativ 1.000 de protestatarii.

Două persoane au fost ucise şi o altă persoană a fost rănită în centrul oraşului, atunci când un atacator neidentificat, îmbrăcat în haine civile, a deschis focul asupra unei maşini. Cadavrele victimelor au fost luate de faţa locului de către un grup de oameni înarmaţi. În maşină s-a descoperit un card bancar şi un act de identificare al jurnalistului Andrii Meşceriakov. Nu se ştie exact motivul pentru care au fost ucise cele două persoane.

Separatiştii pro-Rusia din oraşul Yenakiev au capturat, în urma unui marş, sediul administrativ local. Conform jurnaliştilor de la faţa locului, primarul nu a oferit un răspuns clar atunci când a fost întrebat în ce tabără se află însă deasupra clădirii a fost arborat steagul separatiştilor din Doneţk.

Clădirea administrativă a oraşului Makyievka a fost capturată, duminică, de către un grup paramilitar mascat. La întrebările jurnaliştilor aceştia au susţinut că îşi doresc independenţa ”Republicii Doneţk” şi o posibilă anexare la Rusia.

Oraşul Kramatorsk a fost, duminică, scena unui schimb de focuri între ceea ce se crede că sunt forţele speciale ruseşti, Spetsnaz, şi poliţia ucraineană. Forţele speciale ruseşti au capturat aeroportul şi clădirea administrativă locală.

Incidentul a fost înregistrat video iar experţii ucraineni îl studiază pentru a dovedi că atacatorii implicaţi fac parte din forţele speciale ale Rusiei, Spetsnaz.

”Iniţial, echipele spetsnaz intră deschizând focul. Aceştia sunt urmaţi de grupări mai puţin înarmate de tituşki – mercenari locali – iar apoi vin şi protestatarii locali – în mare parte săraci (s-a relatat că aceştia sunt încurajaţi să participe la atacuri cu suma de 50 de dolari). Primele două faze ale atacului au fost înregistrate în materialul video. Aceasta este o operaţiune militară şi paramilitară planificată. În videoclip, este clar că aceştia au fost transportaţi în Kromatorsk din exterior”, conform analistului ucrainean, Adrian Karatnicky.

De asemenea, pe înregistrare există mai dialoguri între grupările prezente care arată că atacatorii au origine rusă.

”Avem dovezi concrete care arată că agenţia secretă a Rusiei este implicată în revoltele separatiste şi în capturarea clădirilor guvernamentale din estul Ucrainei. Dovezile şi mărturiile martorilor vor fi prezentate comunităţii internaţionale pe 17 aprilie în Geneva”, a declarat ministrul de Interne, Arsen Avakov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe