Băsescu: Nu pot să mă fac că nu văd realităţile doar ca să nu supăr Moscova

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară, în cadrul unui interviu la Realitatea TV, că nu poate să treacă cu vederea realităţile tensiunilor cauzate de Rusia în regiune, doar ca să nu supere Moscova.

Şeful statului a subliniat că preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul de Externe Serghei Lavrov greşesc dacă îl consideră anti-rus din cauza afirmaţiilor sale.

„Putin şi Lavrov greşesc dacă mă consideră anti-rus. Şi ştiu că îi supără că spun Marea Neagră, lac rusesc. Eu nu m-aş supăra în locul lor. Ce nu pot trece cu vederea, să mă fac că nu văd realităţile, numai ca să nu supăr Moscova. A ratat o relaţie extraordinară cu România, dacă ar fi acceptat ceea ce e adevărat: în Moldova ocupă Transnistria, au ocupat Crimeea”, a explicat Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, Rusia încearcă să destabilizeze o parte din Ucraina însă nu va obţine ceea ce doreşte.

„Dacă Rusia îşi face iluzii că va obţine o soluţie de tip transnistrean, de genul haideţi intraţi voi cu trupele de menţinere a păcii, în Ucraina, se înşeală. Rusia joacă şi vrea să arate că o parte din Ucraina e de necontrolat. Nu va obţine ce doreşte. România va fi ţara stabilă din regiune, dar asta nu înseamnă că nu va fi afectată dacă situaţia escaladează”, a adăugat Băsescu.

Şeful statului a amintit şi de mesajul Victoriei Nuland legat de corupţia şi presiunile mogulilor, în Europa de Est, pe care îl cataloghează drept un mesaj regional „stimulat de situaţia din România”.

„Nu fac niciun secret că în discuţiile pe care le-am avut cu doamna Nuland şi cu vicepreşedintele Biden, unul din mesajele extrem de importante pe care le-am dat pe analiza noastră a fost: Atenţie! este o revoltă generată de abandonarea direcţiei către UE, dar uitaţi-vă că în piaţă, cel mai important mesaj a fost legat de corupţie. Slavă cerului că nu am ajuns la nivelul Ucrainei. Noi am declanşat măsurile de stopare a corupţiei în 2005. Se produce un lucru asupra căruia am atenţionat aliaţii noştri americani. Eu de la instalarea administraţiei Obama, când am înţeles că SUA se retrage din Europa de Est, i-am atenţionat că e o greşeală strategică. UE nu e suficient de solidară şi unitară pentru a suplini lipsa SUA. UE nu are pârghii să gestioneze derapajele”, a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele afirmă că România are o importantă „crucială” în zonă şi are ce oferi, din punct de vedere militar şi al intelligence-ului, are o expertiză.

„Mesaje ca cele ale doamnei Nuland sunt mesaje de susţinere, dar nu vor veni procurorii americani să facă dreptate în România, la fel şi cu judecătorii. Dacă cineva crede că la Washington se face o declaraţie şi apoi în România se fac arestări”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne