Ucraina denunţă acţiunile Rusiei ce ameninţă securitatea „infrastructurii nucleare”

”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea.
”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)

Marţi, forţele ruseşti au preluat parţial controlul asupra a două baze de lansare a rachetelor din Crimeea, informaţie confirmată de guvernul de la Kiev. În aceste condiţii, miercuri, „autorităţile competente ucrainene depun toate eforturile posibile pentru a garanta securitatea fizică” a instalaţiilor nucleare ucrainene, conform unei scrisori adresate directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Yukiya Amano, notează mediafax.

"Acţiunile ilegale ale forţelor armate ruse pe teritoriul ucrainean (...) reprezintă o gravă ameninţare la adresa securităţii Ucrainei, cu consecinţe potenţiale asupra infrastructurilor nucleare", a notat Igor Prokopciuk, conform AFP.

Aproximativ 20 de militari ruşi împreună cu cel puţin 100 de manifestanţi pro-ruşi au intrat în baza de lansare a rachetelor de la Fiolent, din apropierea portului Sevastopol, blocând accesul în zona în care se află rachetele. "Sunt rachete în această bază, dar soldaţii sunt dezarmaţi", a precizat oficialul ucrainean, Volodimir Bova.

Forţele ruse au intrat miercuri şi în baza de la Eupatoria, în vestul peninsulei Crimeea, care fusese luată cu asalt marţi seara de soldaţi şi manifestanţi pro-ruşi. Conform anunţurilor făcute de autorităţile de la Kiev, arsenalul strategic şi rachetele fuseseră evacuate în prealabil.

Autorităţile de la Kiev au denunţat către AIEA acţiunile militare ale Rusiei şi au cerut includerea acestui subiect în următoarele tratative de pace.

"În aceste circumstanţe, autorităţile competente ucrainene depun toate eforturile posibile pentru a garanta securitatea fizică" a instalaţiilor nucleare ucrainene, "inclusiv printr-o consolidare a protecţiei fizice a celor 15 unităţi aflate în serviciu în patru instalaţii", se notează în scrisoarea adresată directorului AIEA Yukiya Amano.

Problema securităţii nucleare trebuie ”ridicată de urgenţă pe lângă autorităţile ruse”, se mai sublinia în scrisoarea către AIEA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe