Twitter a blocat sute de dizidenţi chinezi înaintea comemorării masacrului din Tiananmen

(Bethany Clarke/Getty Images)
Andrei Popescu
04.06.2019

Săptămâna trecută, Twitter a blocat sute, şi potrivit unor rapoarte chiar mii, de dizidenţi chinezi pe platforma sa cu doar trei zile înaintea celei de-a 30-a comemorări a masacrului din Piaţa Tiananmen, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Interdicţiile au vizat avocaţi de drepturile omului, activişti, studenţi şi naţionalişti care folosesc diverse programe pentru a accesa Twitter, care este interzis în China.

Conturile respective au început să dispară rapid cu doar câteva zile înaintea celei de-a 30-a comemorări a suprimării de către Partidul Comunist Chinez a protestelor pro-democraţie conduse de studenţi în Piaţa Tiananmen din Beijing. Mulţi utilizatori de Internet s-au gândit la cel mai prost scenariu: un atac coordonat al Beijingului de a-şi proiecta cenzura sufocantă pe Internet în afara propriilor graniţe digitale, potrivit publicaţiei americane The New York Times

Practic, Twitter le-a confiscat unora dintre cei mai vulnerabili cetăţeni chinezi abilitatea de a critica guvernul monolitic şi preocupat de încălcarea drepturilor omului – şi nu a făcut acest lucru oricând, ci înaintea comemorării masacrului din Tiananmen.

Twitter a cerut scuze, susţinând că a fost o acţiune de rutină pentru a opri spam-urile şi comportamentul neautentic şi că nu au fost conturi raportate în masă de autorităţile chineze. “Uneori acţiunile de rutină surprind alarme false sau facem erori. Ne cerem scuze”.

Cenzorii chinezi au blocat accesul la Twitter în 2009, cu două zile înaintea celei de-a 20-a aniversări a masacrului din Tiananmen. Şi, ţinând cont de faptul că gigantul hi-tech american a blocat în mai multe rânduri largi grupuri de oameni din motive politice, mulţi oameni nu mai cred în explicaţia dată de Twitter cu privire la blocarea conturilor chineze.

Potrivit The New York Times:

Un avocat de drepturile omului, al cărui cont de Twitter a fost blocat, a declarat că, în semn de protest, a postat o imagine cu mascota Twitter, o pasăre, colorată în roşu şi cu cinci stele galbene pentru a evoca steagul comunist chinez.

Acţiunea de rutină a declanşat temeri reale. În China, aniversarea zilei de 4 iunie atrage intensificarea cenzurii asupra unuia dintre cele mai controlate porţiuni ale Internetului din lume.

În interiorul Chinei, utilizatorii de Twitter s-au confruntat cu presiuni tot mai mari. La sfârşitul lui 2018, Ministerul Securităţii Publice a început să vizeze utilizatorii chinezi de Twitter. Deşi Twitter este blocat, mulţi utilizatori recurg la programe speciale pentru a obţine acces [la platformă].

În cadrul unei campanii desfăşurate în întreaga ţară şi coordonată de o divizie cunoscută sub numele de Poliţia Internetului, poliţiştii locali au arestat utilizatori de Twitter şi i-au forţat să îşi şteargă postările, care deseori au inclus ani de conversaţii online, şi apoi să îşi şteargă conturile. Campania continuă, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Twitter a declarat că toţi dizidenţii vor putea să îşi recupereze conturile în scurt timp, însă New York Times a susţinut că unele conturi au rămas încă blocate.

În timpul evenimentelor din 4 iunie 1989, guvernul comunist chinez a suprimat cu forţa protestele pro-democraţie desfăşurate împotriva ritmului lent al reformării sistemului politic autoritar al ţării. Armata chineză a trimis tancuri şi soldaţi care au deschis focul cu muniţie reală, ucigând sute sau mii de persoane.

În 4 iunie 1989, la ora locală 1 a.m., soldaţii chinezi au început să tragă asupra manifestanţilor. Potrivit unor rapoarte, aproximativ 10.000 de persoane au fost arestate în timpul şi după acele proteste, iar câteva zeci au fost executate.

Pe lângă Twitter, autorităţile comuniste au blocat de asemenea o serie de site-uri de social media chineze înaintea comemorării masacrului, potrivit Bloomberg.

De asemenea, în acest an, aplicaţia de mesagerie WeChat a companiei chineze Tencent Holdings Ltd. şi site-ul de microblogging chinez Weibo au interzis utilizatorilor să îşi schimbe fotografiile de profil şi alte informaţii personale. Serviciul de video-streaming Bilibili a declarat că a suspendat comentariile în timp real şi alte funcţii pentru “upgrade-uri tehnice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor