Turismul: o vale a plângerii cu hoteluri părăginite, redevenţe mărite dar TVA ipotetic uniformizat
alte articole
Aflată la Arad pentru discuţii cu oameni de afaceri din regiunea Vest, Maria Grapini, Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, a abordat frontal o parte din problemele turismului românesc: TVA-ul, starea deplorabila a hotelurilor din multe staţiuni balneare ajunse aşa deoarece Guvernul nu ştie cum să îi oblige pe cei ce le-au cumpărat să îşi respecte obligaţiile asumate prin contract şi redevenţele la ape minerale, care au crescut.
Astfel, din categoria una calda, una rece, aflăm că măncarea s-ar putea ieftini la restaurantele din circuitul hotelier. Cum? Prin uniformizarea TVA-ului la 9%, ceea ce ar duce la o ieftiniere a mâncării, care în prezent ajunge în farfuriile clienţilor cu 9% TVA la micul dejun si 24% la prânz şi seara.
"În prezent, turistul plăteşte 9% TVA la cazare, tot 9% TVA plătind şi pentru micul dejun pe care îl dă hotelul. În schimb, dacă turistul doreşte să servească cina la hotel, trebuie să achite un TVA de 24%. Părerea mea este că acest TVA ar trebui uniformizat, pentru că situaţia de acum îi nedreptăţeşte oarecum pe hotelieri, deoarece turistul pleacă să ia cina în altă parte decât în restaurantul hotelului unde este cazat", a declarat Grapini, citată de Agerpres.
Conform Mariei Grapini, prin uniformizarea TVA-ului ar aduce un plus de corectitudine în gestiuni. În consecinţă, măsura urmând a fi benefică pentru toţi cei implicaţi: turist, contabil, hotelier, minister de finanţe etc., Grapini le-a cerut "partenerilor din domeniu" să facă un studiu, pentru a-i convinge ulterior pe colegii de la Guvernare să aprobe acest demers.
"Eu am îndoieli că hotelierul separă, de exemplu, roşiile cu TVA de 9%, de cele cu 24%. (...) Am cerut partenerilor din acest domeniu să facă un studiu de impact din care să reiasă că statul nu va fi văduvit de o anumită sumă datorită scăderii TVA, pentru că se vor obţine din alte părţi", a precizat Grapini.
Ministrul a abordat problema turismului balnear, deplângând starea în care se află cele mai multe dintre staţiuni, mai informează Agerpres. Astfel, Grapini a deplâns şi faptul că investitorii care au achiziţionat hoteluri şi baze de tratament "le-au lăsat de izbelişte după ce şi-au recuperat investiţia", astfel încât multe dintre ele arată jalnic acum. Ministrul nu ştie cum poate fi remediată situaţia, dar consideră că "trebuie făcut ceva."
Nu ştiu ce s-ar putea face, dar trebuie făcut ceva pentru a-i determina pe aceşti investitori să îşi respecte contractele", a declarat Maria Grapini.
Ministrul a abordat şi subiectul majorării redevenţelor la ape minerale de la 1 ianuarie a.c. În opinia sa, majorarea cu 25% a acestora nu va avea efecte negative asupra tarifelor practicate în turismul balnear, dimpotrivă, ar putea aduce mai mulţi turişti români şi străini, dacă etica în afaceri se îmbunătăţeşte şi se fac investiţii în infrastructură, servicii etc.":
"Toată lumea a criticat România pentru nivelul scăzut al redevenţelor la resurse minerale, inclusiv la apele minerale, nivelul acestor redevenţe fiind cel mai scăzut în Europa. Majorarea redevenţelor la apele minerale cu 25%, începând cu 1 ianuarie, nu va trebui să conducă la creşterea costurilor, ci va trebui să se îmbunătăţească etică în afaceri în aceste staţiuni balneare şi trebuie făcute investiţii atât în infrastructură, cât şi pentru creşterea calităţii serviciilor. Dacă se va întâmpla acest lucru, am convingerea că în 2014 vom avea o creştere a numărului de turişti, atât a celor străini, cât şi a celor români, inclusiv pe balnear", a opinat Grapini.
Maria Grapini a participat la Arad la o întâlnire cu membrii comunităţii de afaceri din regiunea Vest. Întâlnirea a fost organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România - Filiala Arad, Federaţia Regională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Regiunea Vest şi Corpul Experţilor Contabili şi a Contabililor Autorizaţi.