Prinţul Charles: România pierde 3 ha de pădure pe oră dintre care jumătate din zonele protejate
alte articole
România pierde trei hectare de pădure virgină pe oră, jumătate din ele fiind din zone protejate natural, explica Prinţul Charles la lansarea documentarului ”Wild Carpathia”.
La premiera documentarului s-au adunat mai multe personalităţi, precum ambasadorul Marii Britanii în România, ministrul pentru Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, Ministrul Mediului, Rovana Plumb şi ministrul Agriculturii Daniel Constantin, scopul în care s-au adunat aceştia fiind ”să protejeze şi să promoveze cel mai frumos peisaj de pe continentul Europei”, prin intermediul ”Wild Carphatia”.
Împătimit al peisajelor din România, Prinţul Charles atrage atenţia asupra rapidităţii cu care pădurile sunt defrişate, odată cu distrugerea zonelor protejate.
”Unul din motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumuseţea naturală extraordinară a peisajelor sale şi a pădurilor sălbatice virgine din Munţii Carpaţi”, a declarat prinţul Charles, însă ”toate acestea pot să dispară cu rapiditate”.
Anumite zone din ţară, sunt deja distruse, iar odată cu ele fauna, flora şi potenţialul turistic.
”În anumite zone deja este prea târziu şi situaţia se înrăutăţeşte în fiecare zi. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate”, a menţionat prinţul Charles.
Pe lângă dispariţia biostratului, multe din zonele problematice devin teren sterp, cu risc crescut pentru surpări de teren.
”În plus, aceste păduri funcţionează drept coridoare pentru migraţia multor specii (...) Asta face din Carpaţii româneşti o comoară naturală nepreţuită într-un continent care de mult şi-a pierdut astfel de comori sălbatice. Ceea ce dumneavoastră încă aveţi aici în România, a devenit de o raritate extremă. Foarte multe ţări europene au puţine sau nu le-au mai rămas deloc astfel de păduri. Spre exemplu, în trecutul nu foarte îndepărtat, aveam în Marea Britanie păduri magnifice, întinse, însă le-am defrişat, astfel încât în prezent au rămas doar câteva pâlcuri de copaci răzleţi şi cea mai mare parte a faunei a dispărut”, a adăugat prinţul.
În final, a atras un semnal de alarmă adresat în special României, unde se află ultimul bastion al ecosistemului Carpatic.
”Avem datoria să salvăm ultimele zone neatinse ale Europei, cât încă mai putem s-o facem”.