Turcii sunt furioşi. O altă persoană a fost ucisă în timpul protestelor din Istanbul

(photos.com)

O a doua victimă, un bărbat, a fost ucis în urma ciocnirilor care au avut loc joi, în Istanbul, între protestatarii turci şi forţele de ordine, a informat vineri guvernatorul Hüseyin Avni Mutlu, citat de hurriyetdailynews.com

Incidentul a avut loc la aproape un an de la protestele din centrul Istanbulului care au declanşat o vară de demonstraţii naţionale anti-guvernamentale în cadrul cărora a fost contestată guvernarea lungă de un deceniu a prim-ministrului Tayyip Erdogan.

Tulburările de joi au început cu un grup de 10-15 persoane care scandau lozinci despre un tânăr care a fost omorât în timpul ciocnirilor anterioare cu poliţia şi despre dezastrul minier de săptămâna trecută în care au murit 301 persoane.

Acest al doilea deces vine după uciderea lui Ugur Kurt, care a fost împuşcat mortal cu un glonţ rătăcit tras de poliţie în timp ce riposta cu focuri de armă împotriva unui grup de protestatari din cartierul Okmeydani. Kurt, care nu era un protestatar, a fost împuşcat în timp ce participa la o cermonie funerară.

Cea mai recentă victimă este o persoană neidentificată care a murit de la rănile cauzate de explozia unui dispozitiv exploziv, ce a rănit, de asemenea, şi un alt civil. Opt ofiţeri de poliţie au fost răniţi în confruntările care au continuat pe tot parcursul nopţii. Moartea lui Kurt, în vârstă de 30 de ani şi tatăl unui copil, a stârnit indignarea publică a turcilor, alimentând mai multă nemulţumire în Okmeydani.

Cotidianul Radikal’s Ismail Saymaz a raportat, citând avocaţi, că armele de foc a opt poliţişti au fost confiscate şi au fost trimise pentru o examinare criminalistică pe 23 mai, ca parte din ancheta privind uciderea lui Kurt.

Cu toate acestea, poliţiştii suspectaţi nu au fost nici interogaţi, nici nu fac obiectul unei analize care ar putea determina care dintre ei are praf de puşcă pe mâini, stabilind astfel cine şi-a folosit arma şi cine nu, a declarat publicaţia citată.

"Procurorul a declarat că armele a opt poliţişti au fost confiscate. Rapoartele balistice şi cartuşele de gloanţe au fost trimise la analiza criminalistică. Cred că vor putea să determine de la ce armă provine glonţul [care l-a ucis pe Kurt]", a precizat avocata Evrim Deniz Karatana, adăugând că se vor prezenta şi imagini procurorilor.

"Este foarte clar din imagini că cei care au deschis focul sunt ofiţerii de poliţie. Nu a fost nici ricoşeu, pentru că atunci când gloanţele lovesc suprafeţele dure şi ricoşează, există o deformare [a glonţului]. Am aflat că nu a existat o astfel de deformare în urma autopsiei. Încercăm de asemenea să adunăm probe prin mijloace proprii cât de mult putem", a continuat Karatana , care reprezintă de asemenea familia lui Berkin Elvan, o victimă de 15 ani din Gezi.

Fotografii care înfăţişează ofiţeri ţinând arme de foc în mâini au circulat pe internet, după care guvernatorul Mutlu a confirmat faptul că au fost folosite arme de foc când poliţia a intervenit în cartier. La rândul lor, protestatarii au răspuns cu pietre şi cockteiluri Molotov.

"Sunt imagini în mass-media care arată arme. Toate detaliile în ceea ce priveşte atât aspectele juridice cât şi administrative vor fi investigate", a declarat Mutlu.

O ceremonie funerară a fost organizată pentru Kurt, vineri înaintea prânzului, la un cemevi (edificiu de adunări cu scop religios - n.r.) din Okmeydani, în acelaşi loc unde acesta a fost împuşcat.

Sami Elvan, tatăl adolescentului de 15 ani Berkin Elvan, care a murit după ce a fost lovit de un recipient cu gaze lacrimogene în acelaşi cartier, a vizitat familia lui Kurt pentru a-şi exprima condoleanţele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe