Turcia: Tensiunile cresc după ultimatumul Premierului. Soarta parcului s-ar putea decide prin referendum

Protestatarii turci ignoră ultimatumul premierului turc Tayyip Erdogan prin care le-a oferit 24 de ore pentru a încheia manifestaţiile, informează RT.com. Soarta parcului Gezi s-ar putea decide prin referendum.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.06.2013

Reprezentanţi ai Uniunii Europene se arată nemulţumiţi de modul în care autorităţile turce au tratat situaţia.

Protestatarii turci ignoră ultimatumul premierului turc Tayyip Erdogan prin care le-a oferit 24 de ore pentru a încheia manifestaţiile, informează RT.com. Soarta parcului Gezi s-ar putea decide prin referendum.

„Am dat ordine Ministrului de Interne,” a anunţat Erdogan miercuri. „Toate acestea se vor încheia în 24 de ore.” Premierul a mai adăugat că manifestaţiile care au tulburat Turcia în ultimele 12 zile afectează imaginea şi economia ţării, însă protestatarii au continuat să-i ceară demisia.

Între timp, vicepremierul turc Huseyin Celik a anunţat că Turcia ar putea susţine un referendum pentru a decide urbanizarea parcului Gezi.

Dacă în oraşul Istanbul a fost linişte miercuri noapte, în capitala Ankara violenţele au continuat pentru a cincea noapte consecutivă. Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tancuri de apă pentru a dispersa cei 2.500 de protestatari care încercau să ridice baricade pe o şosea ce duce către Guvern.

Miercuri, Prim-ministrul turc a discutat cu un grup de 11 persoane în încercarea Guvernului de a asculta cererile manifestanţilor. La discuţii au participat artişti, profesori, studenţi, precum şi Ministrul de Interne, Ministrul Mediului şi Urbanizării, Ministrul Turismului şi Culturii şi Vicepremierul Huseyin Celik. Însă, la îndemnul grupului de reprezentanţi ai protestatarilor din piaţa Taksim, manifestanţii s-au adunat din nou în piaţa din Istanbul. Aceştia au cerut oprirea distrugerii parcului Gezi, diminuarea violenţei forţelor de ordine şi eliberarea celor reţinuţi în timpul protestelor. Poliţiştii au intervenit de două ori în cursul zilei de marţi.

În timpul celor 12 zile de manifestanţii împotriva Guvernului turc, trei protestatari şi un poliţist au decedat, ceea ce a determinat ca Fundaţia turcă pentru Drepturile Omului să deschidă o investigaţie pentru utilizare excesivă de forţă a poliţiştilor. Numărul răniţilor se ridică la peste 5.000.

În urma unui interviu acordat RT, un blogger protestatar a declarat că este foarte sceptic în privinţa unor compromisuri sau schimbări în următoarea zi, în ciuda promisiunilor premierului turc de încetare a violenţelor. Acesta a mai adăugat că susţinerea unui referendum privind soarta parcului Gezi este puţin probabilă în contextul celor întâmplate până acum. Problema, consideră bloggerul, este că premierul şi partidul majoritar nu doresc să renunţe, aşa cum ar fi trebuit să o facă după primele zile de proteste, în favoarea unor discuţii pentru rezolvarea conflictului. „Mă tem că nu se va face niciun compromis prea curând,” a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor