Turcia: Noapte de luptă în Piaţa Taksim, Erdogan proclamă "toleranţă zero"

Pumnul de fier al "sultanului" Recep Tayyip Erdogan se ridică iar împotriva mişcării de protest a sute de mii de tineri care au ieşit pe străzile din toată ţara pentru ai cere să demisioneze. Poliţia a reluat în zori, cu forţa, controlul de Pieţei Taksim din Istanbul şi primul-ministrul a anunţat "toleranţă zero" faţă de protestatari.
Piaţa Taksim: după o zi tensionată, în care se numără cel puţin o sută de răniţi, războiul de gherilă a explodat din nou în această seară, când protestatarii s-au întors în piaţă şi sute de poliţişti au reacţionat cu blindate, tunuri de apă, gaze lacrimogene şi grenade paralizante. Erdogan declară "toleranţă zero". (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.06.2013
Mai multi dintre "indignatii" din Taksim au raportat prezenta unor politisti „provocatori". "Baricadele" au fost demontate de buldozerele politiei.

Pumnul de fier al "sultanului" Recep Tayyip Erdogan se ridică iar împotriva mişcării de protest a sute de mii de tineri care au ieşit pe străzile din toată ţara pentru a-i cere să demisioneze. Poliţia a reluat în zori, cu forţa, controlul Pieţei Taksim din Istanbul şi primul-ministrul a anunţat "toleranţă zero" faţă de protestatari.

După o zi tensionată, în care se numără cel puţin o sută de răniţi, războiul de gherilă a explodat din nou în această seară, când protestatarii s-au întors în piaţă şi sute de poliţişti au reacţionat cu maşini blindate, tunuri de apă, gaze lacrimogene şi grenade paralizante. Cei mai mulţi dintre protestatarii care ocupau piaţa s-au retras fără a se opune, în Parcul Gezi din apropiere, unde guvernatorul din Istanbul a promis că nu va ataca. Noaptea trecută avuseseră loc ciocniri violente în Ankara, unde poliţia a dispersat brutal mii de protestatari în Tunali, informează marţi agenţia ANSA.

Au fost lupte dure cu grupuri de protestatari care au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov. Mai mulţi dintre "indignaţii" din Taksim au raportat prezenţa unor poliţişti „provocatori". "Baricadele" au fost demontate de buldozerele poliţiei.

În ciuda promisiunilor guvernatorului, poliţia a intrat, de asemenea, şi în Parcul Gezi, dar s-au retras după aproximativ zece minute. Potrivit Asociaţiei Medicale turce, au existat cel puţin 100 de protestatari răniţi. Cinci sunt gravi răniţi, loviţi la cap de gaze lacrimogene lansate la înălţimea omului. De la începutul protestului, trei protestatari au fost ucişi şi 5 mii răniţi, în întreaga ţară. Zece şi-au pierdut vederea. Un ofiţer de poliţie a murit după ce a căzut de pe un pod în timp ce urmărea manifestanţii.

Liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, a reacţionat dur la adresa lui Erdogan, acuzându-l că ar fi un "dictator". Prim-ministrul, într-un discurs către parlamentarii partidului său islamic AKP, a anunţat că "nu va mai exista toleranţă" şi că jocul cu protestatarii "este închis". Erdogan i-a acuzat că au făcut "un atac împotriva democraţiei", "au speriat oamenii de afaceri străini din Turcia" şi „au deteriorat turismul şi economia”.

Politica „pământului ars”, pe care a adoptat-o primul ministru turc a provocat alarmă şi condamnare în străinătate. Consiliul Europei a vorbit de "violenţă inacceptabilă a poliţiei" iar Amnesty Internaţional de "violenţă brutală şi ruşinoasă". Represiunea este, de asemenea, aplicată împotriva avocaţilor care susţin mişcarea de protest, 73 dintre care au fost arestaţi la Istanbul.

Situaţia rămâne caldă. Mii de protestatari s-au întors în Taksim şi în centrul Ankarei seara trecută pentru a denunţa violenţa guvernului şi să strige "Tayyip Istifa", "Tayyip pleacă". Poliţia a intervenit din nou cu brutalitate şi piaţa a fost din nou înconjurată de un nor de gaze lacrimogene. Mulţi prezic o lungă noapte de lupte.

Nu a ajutat la reducea tensiunii nici răspândirea unui clip video în care un ofiţer de poliţie trage cu arma în demonstranţii din Ankara şi apoi fuge. Imaginile, în funcţie de relatările presei turce, arată scena uciderii lui Ethem Sarisuluk, băiatul despre care s-a declarat că a intrat în moarte cerebrală, luni, după ce a fost lovit de un glonţ în cap.

O întâlnire este programată mâine între primul ministru şi o delegaţie a Platformei Parcului Gezi, care a organizat primele demonstraţii în urmă cu două săptămâni în apărarea celor 600 de copaci din parc. Dar este aproape imposibil că această întâlnire să producă rezultate pozitive. Erdogan de fapt, a confirmat astăzi că ultimul spaţiu verde din inima oraşului Istanbul va fi distrus pentru a face loc reconstruirii unei cazarme otomane, respingând tăios problema copacilor: "Îi plantăm în altă parte".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor