ANAT anunţă că Turcia este o destinaţie sigură pentru turişti

Moscheea Albastră, Oraşul vechi, Istanbul, Turcia
Moscheea Albastră, Oraşul vechi, Istanbul, Turcia (Staton R. Winter / Getty Images)
Epoch Times România
12.06.2013

Turcia este o destinaţie sigură pentru turişti, iar românii pot să viziteze fără reţineri Istanbulul, evitând seara zona Taksim, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), trimis miercuri.

,,Situaţia din Istanbul este pe cale de a se stabiliza. Premierul Erdogan se va întâlni miercuri cu protestatarii din Ankara. În zonele turistice ale Turciei, Antalya, Bodrum, Kusadasi, activitatea turistică se desfăşoară absolut normal. Preşedintele TURSAB (Association 8 Turkish Travel Agents), Basaran Ulusoy, cu care ne aflăm în contact permanent, ne oferă asigurări că evenimentele recente, prezentate pe larg în presa internaţională, nu au condus la niciun fel de probleme de transport, nici în Istanbul, nici în alte zone din Turcia şi nu împiedică nicio activitate turistică”, se precizează în comunicatul ANAT.

Turcia rămâne, în continuare, în 'top 3' destinaţii favorite de vacanţă pentru români.

Reamintim că de două săptămâni Turcia este scena unor proteste în masă şi încleştări violente între populaţie şi poliţie. La sfârşitul lunii mai au avut loc proteste paşnice împotriva construirii unui shopping mall pe perimetrul Parcului Gezi. Însă o serie de alte evenimente au condus la nemulţumiri ale populaţiei şi multă furie care s-au transformat în proteste antiguvernamentale: Parlamentul turc a votat un proiect de lege care restricţionează vânzările de alcool şi interzice reclamele la alcool, proiectele mari de planificare urbană care necesita tăierea a mii de copaci; anumite comentarii ale premierului Erdogan le-au invadat vieţile personale.

Libertatea de exprimare a ajuns sub mare presiune în Turcia: un renumit muzician turc a primit o sentinţă de închisoare cu suspendare pentru că a “insultat în public valorile religioase” pe Twitter. Conform Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, Turcia are cel mai mare număr de jurnalişti întemniţaţi la nivel mondial: 49.

Într-un fel, primul ministru a reuşit să unească întreaga opoziţie, de obicei ireconciliabilă, împotriva sa. În piaţă protestează umăr lângă umăr seculariştii radicali alături de 'musulmanii anticapitalişti' sau naţionaliştii turci - cu unele tensiuni - alături de radicalii kurzi. Chiar şi suporterii principalelor trei echipe de fotbal din Istanbul Besiktas, Fenerbahçe şi Galatasaray, care de obicei nu se suportă, protestează la unison. Aceste proteste arată clar că opoziţia faţă de primul ministru este amplă.

În Turcia au fost peste 750 de proteste în ultimele două săptămâni, fiind răniţi peste 4.100 de oameni, susţinându-se chiar că Turcia este în pragul unui război civil. Protestatarii au ocupat parcul Gezi şi Piaţa Taksim, dar sute de poliţişti au reacţionat cu maşini blindate, tunuri de apă, gaze lacrimogene şi grenade paralizante. În ultimele zile, cei mai mulţi dintre protestatarii care ocupau piaţa Taksim s-au retras în Parcul Gezi.

Astăzi, primul ministru Erdogan a acceptat să aibă o întâlnire cu o delegaţie a Platformei Parcului Gezi. Să vedem ce va înseamnă aceasta pentru viitorul Turciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor