Tensiune între Turcia şi Israel, Washington Post porneşte "războiul" spionilor

Turcia: Primul Ministru turc Recep Tayyip Erdogan şi Primul Ministru israelian Benjamin Netanyahu pe un baner în Ankara.
Turcia: Primul Ministru turc Recep Tayyip Erdogan şi Primul Ministru israelian Benjamin Netanyahu pe un baner în Ankara. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Serviciile secrete din Turcia au dezvăluit autorităţilor de la Teheran identitatea a zece iranieni care spionau pentru Mossad, potrivit Washington Post.

Mişcarea pare să fie opera şefului turc al 007, Hakan Fidan, care se află deja în centrul unor controverse pentru sprijinul pe care Turcia îl oferă grupurilor apropiate de Al-Qaeda în Siria. Ştirea, preluată de către mass-media şi organizaţiile internaţionale de ştiri din cele două ţări, a fost negată doar de guvernul turc.

Potrivit cercetătoarei Gallia Lindenstrauss, de la Institutul de studiu privind securitatea naţională din Tel Aviv, intervievată de TM News, "raportul amplifică furia deja existentă a multor israelieni în ce priveşte politica Turciei faţă de Israel". Dacă se verifică, vestea ar putea bloca permanent procesul de normalizare a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, deja în criză.

Tensiunea ridicată dintre guvernul turc şi statul evreu este provocată, în parte, de refuzul guvernului israelian de a-şi cere scuze pentru uciderea a nouă activişti turci pro-palestinieni (aflaţi pe nava Mavi Marmara ocupată de armata Israelului în mai 2010).

La începutul anului trecut, prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan a decis să pedepsească Israelul comunicând serviciului de informaţii secrete al Teheranului numele a zece spioni iranieni, salariaţi ai Mossadului. Acest lucru a fost dezvăluit de David Ignatius, senior editor al Washington Post într-un articol publicat joi în ziarul american. Potrivit jurnalistului, tocmai colaborarea dintre inteligenţa turcă şi cea iraniană ar fi fost motivul care l-a împins pe premierul israelian Netanyahu să nu prezinte scuze oficiale lui Erdogan până în luna martie a acestui an, pentru faptele de pe nava Mavi Marmara.

Zvonurile îl pun din nou sub acuzare pe puternicul şef al serviciilor secrete turce, Hakan Fidan, protagonist al negocierilor cu liderul separatiştilor kurzi Abdullah Ocalan şi loial premierului Erdogan, care a pierdut încrederea Departamentului de Stat al SUA şi a Israelului. Potrivit unui articol recent din Wall Street Journal, Fidan ar fi pus în aplicare un plan pentru a oferi bani, arme şi sprijin logistic (furnizate de Qatar şi Arabia Saudită) rebelilor care luptă în nordul Siriei, printre care se află grupuri islamiste radicale active, cum ar fi Al-Nusra.

Departamentul de Stat al SUA este îngrijorat datorită ponderii tot mai mari pe care aceste grupuri jihadiste au căpătat-o în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe