Turcia declară că nu achiziţionează petrol de la Statul Islamic şi nu dezvoltă arme nucleare
alte articole
Ministrul turc al Energiei Taner Yildiz a respins încă o dată acuzaţiile privind legăturile şi operaţiunile din domeniul energetic al Turciei, numindu-le ”încercări de a aduce daune reputaţiei Turciei”, a relatat Hurryet Daily.
Turcia a fost acuzată recent că a achiziţionat petrol prin contrabandă de la Statul Islamic, că a vândut combustibil pentru avioanele Israelului în mijlocul asaltului din Gaza, precum şi că dezvoltă o bombă nucleară. Yildiz a numit aceste trei acuzaţii ca fiind ”nemeritate, nefondate şi complet mincinoase”.
”Acestea sunt acuzaţii pe care Turcia nu le merită, şi ele sunt intenţionate”, a declarat ministrul Anadolu pe 26 septembrie, în timp ce vizita agenţia ”Energy Desk”.
În declaraţiile sale, Yildiz a reamintit aprecierile anterioare privitoare la această chestiune şi a numit afirmaţiile incriminatoare drept ”eforturi de a dăuna reputaţiei politice internaţionale a Turciei”.
În mijlocul lunii iulie, în timpul asaltului continuu lansat de Israel în Fâşia Gaza, mai multe agenţii de presă locale au susţinut că Turcia continuă să vândă combustibil de avion Israelului, în ciuda opoziţiei manifestată de Ankara faţă de operaţiunile militare ale Israelului.
Guvernul turc a negat că ar vinde combustibil Israelului, precizând că avioanele care primesc combustibil în aeroporturile turce nu ar trebui privite drept exporturi.
Cu mai multe săptămâni în urmă, guvernul a fost, de asemenea, forţat să disperseze ştirile care spuneau că achiziţionează petrol de la militanţii Statului Islamic. Ştirile au apărut după ce New York Times a publicat un raport în care nota faptul că Turcia nu a luat destule măsuri pentru a-şi înceta comerţul cu grupul terorist.
Atât preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cât şi premierul Ahmet Davutoglu au respins furioşi aceste afirmaţii, aruncând vina pe mass-media occidentală şi descriind rapoartele drept încercări de a discredita Turcia.
Contrabanda cu petrol atât din Irak cât şi din Siria reprezintă de mult timp o problemă, în special după interdicţia globală aplicată livrărilor de petrol din Irak în timpul primului război irakian. Aceasta a dat naştere unui sector important al pieţei negre, unde localnicii de pe toate laturile graniţei realizau profituri considerabile, prin folosirea a sute de petroliere şi conducte ascunse.
Armele nucleare
Ultima şi cea mai extremă afirmaţie, notează ziarul german Die Welt pe 21 septembrie, susţine că Turcia caută să achiziţioneze uraniu îmbogăţit şi să-şi dezvolte propriile arme nucleare, pe fondul ameninţărilor în creştere din regiune.
După o negare din partea lui Yildiz, ministrul turc de Externe Tanju Bilgic a eliberat un comunicat pentru a exclude aceste afirmaţii incriminatoare, precizând că raportul ”nu are nimic de-a face cu adevărul”. ”Turcia acordă mare importanţă chestiunii controlului armelor şi dezarmării, fiind totodată o parte a tuturor tratatelor internaţionale şi a convenţiilor relevante incluzând, în particular, tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Turcia este, de asemenea, un participant activ în eforturile internaţionale efectuate în aceste domenii”, a declarat Tanju Bilgic.