Rubla continuă să scadă în ciuda creşterii ratei dobânzii ruseşti

Rubla rusească a continuat să scadă în faţa dolarului american în 16 decembrie după ce, cu o zi în urmă, a înregistrat o devalorizare de 10% iar Banca Centrală a Rusiei a anunţat o creştere uimitoare a ratei dobânzii de la 10.5% la 17%.
Rubla are probleme (Kirill Kudryavtsev/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
16.12.2014

Rubla rusească a continuat să scadă în faţa dolarului american în 16 decembrie după ce, cu o zi în urmă, a înregistrat o devalorizare de 10% iar Banca Centrală a Rusiei a anunţat o creştere uimitoare a ratei dobânzii de la 10,5% la 17%.

Este cea mai mare creştere a ratei dobânzii începând din 1998, când ratele ruseşti au crescut cu peste 100%, iar guvernul a întârziat cu plata datoriilor externe. Actuala măsură urmăreşte să limiteze substanţial riscurile tot mai mari privind inflaţia şi deprecierea rublei.

Moneda rusească s-a întărit puţin după anunţ, ajungând înapoi la 60 de ruble pe dolar, înainte să îşi reia declinul.

Scăderea de ieri a rublei cu 10% a extins gradul total de devalorizare al acesteia în 2014 la aproape 50%, depăşind devalorizarea grivnei ucrainene, care a fost în acest an cea mai afectată monedă din lume.

Rubla şi economia Rusiei, puternic dependente de sectorul energetic, au fost afectate de câteva luni de zile de scăderea preţurilor la petrol şi de sancţiunile impuse de SUA, Uniunea Europeană şi alte naţiuni pentru rolul Moscovei în conflictul ucrainean.

Mai mult, ţiţeiul Brent a scăzut la sub 60 de dolari pe baril în dimineaţa acestei zile, atingând cel mai scăzut nivel înregistrat din iulie 1999 până în prezent.

Sancţiunile au scăzut atracţia investitorilor străini pentru Rusia şi au restricţionat accesul companiilor ruse la pieţele internaţionale de capital.

Astfel, rubla a continuat să se devalorizeze în ciuda eforturilor Băncii Centrale a Rusiei de a opri acest curs. Banca a crescut ratele dobânzii de şase ori în 2014, cu un total de 11,5 procente şi a cheltuit peste 80 de miliarde de dolari din rezervele ţării pentru a încerca să revitalizeze rubla.

Preşedinta Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat astăzi că această situaţie dificilă necesită acţiuni coordonate din partea guvernului şi a băncii centrale. Aceasta a adăugat că banca ar trebui să fie implicată în pregătirea politicilor privind taxele şi tarifele pentru a putea combate inflaţia.

Devalorizarea monedei duce la o creştere a costurilor la importuri şi declanşează presiuni inflaţioniste.

Dar creşterea ratei dobânzii face ca împrumutul de capital să fie mai scump şi, cel mai probabil, va inhiba creşterea economică.

De asemenea, Banca Centrală a Rusiei a declarat luni că economia ar putea suferi lovituri şi mai grele anul următor dacă preţul la petrol va rămâne undeva în jurul pragului de 60 de dolari pe baril.

Banca a mai declarat că un alt factor care contribuie la încetinirea redresării economiei ruse este cantitatea de capital care a părăsit Rusia, menţionând că aceasta ar putea ajunge la 134 miliarde de dolari până la sfârşitul anului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor