Mogherini: UE nu va recunoaşte niciodată reunificarea Crimeei cu Rusia
alte articole
Uniunea Europeană nu va recunoaşte niciodată reunificarea Crimeei cu Rusia, a declarat luni Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Securitate, după o întâlnire cu Consiliul Asociaţiei UE-Ucraina.
Mogherini a mai declarat că noile restricţiile ale UE în ceea ce priveşte Crimeea au fost acceptate şi vor intra în vigoare înaintea summitului UE din 18-19 decembrie.
Prezentarea unor noi sancţiuni necesită un efort tehnic suplimentar, dar UE doreşte să le pună în aplicare prin intermediul unor proceduri scrise înaintea summitului UE, a susţinut Mogherini.
Discuţiile se referă la restricţionarea companiilor europene de a investi în economia Crimeei şi participarea la activităţile turistice de pe peninsulă.
Oficialii ruşi şi companiile ruseşti au fost loviţi de primul set de sancţiuni vestice, incluzând suspendări ale vizelor şi îngheţarea activelor după ce Rusia a anexat Crimeea la mijlocul lunii martie. Această anexare a avut loc la scurt timp după ce protestele stradale din Ucraina au dus la alungarea de la putere, în luna februarie, a fostului lider ucrainean prorus Viktor Ianukovici.
Occidentul a anunţat noi restricţii împotriva Rusiei la sfârşitul lunii iulie pentru implicarea Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei.
Ca răspuns, Rusia a impus în 6 august o interdicţie de un an asupra importurilor la carnea de vită, porci, păsări de curte, peşte, brânzeturi, fructe, legume şi produse lactate din Australia, Canada, UE, Statele Unite şi Norvegia.
Rusia a respins în mod constant acuzaţiile Vestului că ar fi implicată în vreun fel în ostilităţile din Ucraina.
Republica Crimeea şi Sevastopol, un oraş cu statut special în peninsula Crimeea unde majoritatea rezidenţilor sunt ruşi, au refuzat să recunoască legitimitatea autorităţilor ajunse la putere în mijlocul revoltelor din Ucraina.
Dar atât Crimeea cât şi Sevastopol au adoptat declaraţii de independenţă în 11 martie şi au desfăşurat un referendum în 16 martie, în cadrul căruia 96,77% dintre alegătorii crimeeni şi 95,6% dintre alegătorii din Sevastopol au decis să se separe de Ucraina şi să se alăture Federaţiei Ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat acordurile de reunificare în 18 martie.
În ciuda declaraţiilor repetate ale Moscovei că referendumul crimeean a respectat legea internaţională şi Carta ONU şi s-a desfăşurat în conformitate cu precedentul stabilit de separare a provinciei Kosovo de Serbia în 2008, Vestul şi Kievul au refuzat să recunoască legalitatea reunificării Crimeei cu Rusia.
Crimeea s-a alăturat Imperiului Rus în 1783, când a fost cucerită de Împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare.
În Uniunea Sovietică, Crimeea a fost parte a Rusiei până în 1954 când Nikita Hruşciov, prim secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a transferat-o sub jurisdicţia Ucrainei, ca un cadou.
După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Crimeea a devenit parte a Ucrainei independente timp de aproape 60 de ani, până în martie 2014.