Turcia: Curtea Constituţională decide în favoarea jurnaliştilor întemniţaţi de la ziarul Cumhuriyet

Curtea Constituţională a Turciei a decis că drepturile a doi jurnalişti influenţi arestaţi în noiembrie 2015 au fost încălcate. Cei doi au raportat despre livrări de arme către islamiştii din Siria, în care ar fi implicat guvernul.
Jurnaliştii Can Dündar (dr) şi Erdem Gül (st) discută cu mass media în faţa unui tribunal din Istanbul, 26 noiembrie 2015.
Jurnaliştii Can Dündar (dr) şi Erdem Gül (st) discută cu mass media în faţa unui tribunal din Istanbul, 26 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Redactorul şef al ziarului Cumhuriyet, Can Dündar şi şeful biroului din Ankara al aceluiaşi ziar, Erdem Gül, au fost întemniţaţi în noiembrie 2015, fiind acuzaţi de divulgare de secrete de stat din cauza publicării unui raport în care s-a afirmat că guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a încercat să livreze arme islamiştilor din Siria.

Curtea Constituţională s-a întrunit pentru a discuta petiţiile individuale ale celor doi jurnalişti şi a decis joi în favoarea lor, susţinând că “le-au fost încălcate drepturile la libertatea şi securitatea personală”, conform unei declaraţii publicate pe website-ul curţii. Conform rapoartelor media turceşti, 12 judecătorii au votat pentru, iar 3 împotrivă.

“Libertatea de exprimare şi libertatea presei” au fost de asemenea încălcate, a adăugat Curtea Constituţională, urmând ca dosarul să fie trimis la un tribunl inferior. Acest lucru ar putea pava drumul pentru eliberarea jurnaliştilor, a raportat postul privat de televiziune NTV.

“Tribunalul local trebuie să implementeze decizia Curţii Constituţionale şi să îi elibereze fie în următoarele câteva ore, fie mâine dimineaţă (vineri)”, a declarat Kemal Göktas, redactor la ziarul Cumhuriyet, pentru agenţia germană de ştiri DPA.

Rapoartele media au adăugat că avocaţii celor doi jurnalişti au depus deja o petiţie pentru eliberarea clienţilor lor la tribunalul din Istanbul care a ordonat arestarea.

Cei doi urmau să apară la tribunal în 25 martie.

Raportul privind livrarea de arme

Cazul celor doi jurnalişti se învârte în jurul unui raport publicat în ziarul Cumhuriyet în luna mai a anului trecut, care susţinea că guvernul lui Erdogan a încercat să livreze arme către islamiştii din Siria. În plus, raportul a susţinut că a prezentat o dovadă că un transport de arme capturat la graniţă în ianuarie 2014 avea ca destinaţie finală Siria.

Cumhuriyet a publicat ceea ce a declarat că sunt imagini cu mai multe camioane turceşti care transportau arme către militanţii sirieni. Ziarul a declarat că pozele respective dovedeau faptul că Turcia dorea să trimită ilegal arme către rebeli – o acuzaţie pe care guvernul lui Erdogan a respins-o, conform Deutsche Welle.

Dündar şi Gül au fost acuzaţi de obţinerea şi divulgarea de secrete de stat “în scopul desfăşurării unor activităţi de spionaj” şi pentru a răsturna “în mod violent” guvernul turc. De asemenea, cei doi au fost acuzaţi şi de susţinerea unei “organizaţii teroriste înarmate”.

Jurnaliştii au fost arestaţi la sfârşitul lunii noiembrie şi au fost ţinuţi în arest de atunci, în închisoarea Silivri de lângă Istanbul. Procurorii turci au cerut sentinţe cu închisoarea pe viaţă pentru cei doi.

Libertatea presei

Cazul a declanşat o controversă puternică atât în interiorul cât şi în afara Turciei. Erdodan l-a avertizat personal pe Dündar că “va plăti scump” din cauza relatărilor respective.

Uniunea Europeană a avertizat Ankara că trebuie să respecte în întregime drepturile omului dacă doreşte să intre în bloc.

La rândul său, vicepreşedintele american Joe Biden, aflat într-o vizită oficială în Istanbul în luna ianuarie, s-a întâlnit cu soţia şi fiul lui Dündar. La acea vreme, oficialul american a susţinut că mass media din Turcia este “intimidată sau întemniţată din cauza rapoartelor critice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe