Turcia arestează doi jurnalişti acuzaţi de “susţinerea terorismului”

Doi jurnalişti proeminenţi din Turcia au fost arestaţi pe baza unor acuzaţii legate de susţinerea terorismului. Cei doi au publicat pe Internet înregistrări video care aparent au trasat o legătură între serviciile secrete turceşti şi islamiştii din Siria.
Jurnaliştii Can Dündar (dr) şi Erdem Gül (st) discută cu mass media în faţa unui tribunal din Istanbul, 26 noiembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.11.2015

Un tribunal din Istanbul i-a acuzat pe Can Dündar şi Erdem Gül, doi jurnalişti de la ziarul din opoziţie Cumhuriyet, de “divulgare de secrete de stat” şi “spionare în favoarea organizaţiilor teroriste”.

Biroul Procuraturii din Istanbul cere până la 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre cei doi jurnalişti, susţine Hürriyet Daily News.

În mai 2015, cei doi au publicat un material video pe website-ul ziarului lor, care avea data de ianuarie 2014 şi care, aparent, a surprins momentul în care poliţia turcă a deschis mai multe lăzi cu arme şi muniţii destinate Siriei. Lăzile se aflau în camioane care aparţineau serviciului turc de informaţii, MIT.

Dündar, în vârstă de 54 de ani, redactor şef al ziarului şi jurnalist veteran bine cunoscut în Turcia, precum şi Gül, şeful biroului din Ankara al Cumhuriyet, au fost plasaţi în custodia autorităţilor.

Pe reţele de socializare, numeroşi internauţi din Turcia şi-au manifestat nemulţumirile faţă de poziţia dură a guvernului turc în privinţa jurnaliştilor.

Înaintea câştigării alegerilor din 1 noiembrie de către partidul de guvernământ AKP, Dündar a declarat că turcii trebuie să se pregătească “pentru o perioadă de represiune intensificată”, conform Deutsche Welle.

Libertatea presei în Turcia

Arestările celor doi au adus din nou în discuţie problema libertăţii presei în Turcia. Ţara continuă să ocupe una dintre cele mai slabe poziţii în privinţa practicării libertăţii de exprimare, conform indexurilor pentru libertatea globală a presei.

În luna august, Turcia a reţinut trei jurnalişti care raportau pentru Vice News în regiunea sud-estică predominant kurdă, unul dintre ei aflându-se încă în custodia autorităţilor. La sfârşitul acestei veri, biroul ziarului Hürriyet a fost supus unui raid poliţienesc şi vandalizat după ce a criticat conducerea tot mai autoritară a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Au avut loc şi alte atacuri asupra libertăţii presei, inclusiv arestări la populara revistă Nokta.

Un preşedinte furios

Preşedintele turc, al cărui partid AKP conduce Turcia din 2002, a acordat un interviu televizat la TRT, unde a declarat că nu va renunţa la acest caz.

“Persoana care a raportat acest lucru ca o ştire exclusivă va plăti un preţ ridicat pentru fapta sa”, a declarat Erdogan, adăugând că a depus personal o plângere penală împotriva lui Dündar, cerând ca acesta să fie închis pe viaţă.

“Aceste acuzaţii împotriva serviciilor naţionale de informaţii şi această operaţiune ilegală reprezintă un tip de activitate de spionaj. Acest ziar este implicat acum în spionaj”, a susţinut preşedintele turc.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că transportul respectiv era destinat luptătorilor turkmeni, fără a mai detalia conţinutul lăzilor.

“Nu este treaba nimănui ce a fost în interiorul camioanelor. Da, au avut loc lupte serioase în Siria şi i-am ajutat pe turkmeni”, a declarat Davutoglu într-un interviu televizat la postul turcesc Haberturk.

Reacţii suplimentare

Un sondaj online desfăşurat de Turkiye Anket la scurt timp după anunţarea arestărilor a arătat că mai puţin de 20% dintre participanţi au considerat că jurnaliştii au comis un act de trădare, în timp ce 76% dintre participanţi au declarat că rapoartele de ştiri despre presupusele livrări de arme către Siria reprezintă o realizare extraordinară pentru jurnalism.

Răspunsurile europene la problema libertăţii presei din Turcia s-au calmat treptat, pe măsură ce Turcia a devenit un aliat cheie în chestiunea fluxului de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa precum şi în lupta împotriva Statului Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor