Erdogan o ia pe alături / Poliţia turcă arestează 18 academicieni pentru denunţarea operaţiunilor militare împotriva PKK
alte articole
Procurorii turci au lansat investigaţii asupra academicienilor care ar putea fi acuzaţi de insultarea statului şi implicare în “propagandă teroristă” în numele Partidului interzis al Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Agenţia de ştiri condusă de stat Anadolu a raportat că 15 academicieni de la Universitatea Kocaeli din nord-vestul Turciei şi 3 de la Universitatea Uludag din provincia învecinată Bursa au fost arestaţi vineri pentru a fi interogaţi. Procurorul şef Mustafa Kucuk a acuzat grupul de răspândirea de propagandă teroristă şi “insultarea integrităţii morale a statului”. Premierul Ahmet Davutoglu a insinuat că academicienii au ales să se “alieze” cu teroriştii.
Vineri, studenţii au protestat împotriva arestărilor sub lozinca “Nu va atingeţi de profesorul meu”.
Într-o scrisoare deschisă către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, publicată luna trecută, academicienii au scris: “Cerem ca statul să abandoneze masacrarea şi deportarea deliberată a kurzilor şi altor persoane din regiune. Cerem, de asemenea, ca statul să ridice starea de asediu, să îi pedepsească pe cei responsabili de încălcări ale drepturilor omului şi să îi compenseze pe acei cetăţeni care au fost păgubiţi din punct de vedere material sau psihologic. În acest scop, cerem ca observatorii independenţi naţionali şi internaţionali să primească acces în regiune şi să li se permită să monitorizeze şi să raporteze incidentele.”
Cei 18 fac parte dintr-un grup de peste 1.000 de academicieni şi profesori care au semnat respectiva scrisoare-declaraţie.
Răspunsul prezidenţial
Printre cei care au semnat declaraţia s-a aflat şi academicianul american Noam Chomsky, susţine Deutsche Welle.
După atacul cu bombă asupra unei zone turistice din Istanbul la începutul acestei săptămâni, Erdogan l-a criticat pe Chomsky şi pe alţi academicieni, susţinând vineri: “Doar pentru că ei deţin titluri precum profesor sau doctor, nu înseamnă ca sunt erudiţi. Aceştia sunt oameni întunecaţi”, a declarat Erdogan. “Ei sunt nemernici şi răi deoarece persoanele care iau partea nemernicilor sunt la rândul lor nemernici.”
Erdogan l-a invitat pe Chomsky să viziteze zona, dar acesta din urmă a respins oferta şi a scris ziarului britanic The Guardian: “Dacă decid să mă duc în Turcia, nu o voi face la invitaţia sa [a lui Erdogan], ci o voi face aşa cum am făcut-o deseori înainte, la invitaţia dizidenţilor curajoşi, inclusiv kurzi care se află sub un atac sever de mulţi ani".
Chomsky l-a acuzat de asemenea pe Erdogan de ipocrizie, susţinând: “Turcia a învinuit grupul ISIS [pentru atacul din Istanbul], deşi Erdogan l-a ajutat în multe feluri şi, în acelaşi timp, i-a susţinut şi pe cei din Frontul al-Nusra; un lucru care nu este atât de diferit. Apoi, el a lansat o tiradă împotriva celor care condamnă crimele sale împotriva kurzilor, care sunt principala forţă terestră care se opune ISIS atât în Siria cât şi în Irak”. ISIS este numele sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.
Numărul semnatarilor s-au dublat
Organizatorii declaraţiei susţin că numărul semnatarilor s-a dublat în ultima lună.
Mişcarea împotriva academicienilor a fost criticată de cel mai mare grup de opoziţie din Parlament, Partidul Republican al Poporului, care a declarat că procedurile penale împotriva acestora sunt “ilegale, neacceptabile şi extrem de periculoase”.
Ambasada americană din Ankara şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la aceste detenţii şi la urmările negative ale discursului politic. “Exprimarea temerilor în legătură cu violenţele nu reprezintă acelaşi lucru cu a susţine terorismul”, a precizat ambasadorul John Bass într-o declaraţie. “Criticile la adresa guvernului nu înseamnă acelaşi lucru cu trădarea”.
În plus, arestările au avut loc la o zi după un atac asupra unei secţii de poliţie în sud-estul ţării, pentru care au fost învinuiţi militanţii PKK.