Tribunal german interzice mediatizarea unui număr mare de versuri din poemul anti-Erdogan

Un tribunal german a emis un ordin preliminar de interzicere a mediatizării “poemului defăimător” al umoristului german Jan Böhmermann care îl vizează pe preşedintele turc Erdogan. Tribunalul a declarat că Böhmermann a depăşit anumite limite.
Comediantul german Jan Böhmermann.
Comediantul german Jan Böhmermann. (Captură Foto)

La cererea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, tribunalul regional din Hamburg a emis marţi un ordin preliminar de interzicere a mediatizării unei mari părţi a conţinutului poemului defăimător la adresa lui Erdogan.

În decizia sa, tribunalul a susţinut că preşedintele turc nu ar trebui să tolereze ca acest poem să mai fie prezentat, din cauza “conţinutului său abuziv şi calomniator”.

Tribunalul a decis că unele părţi ale poemului lui Böhmermann au depăşit limita acceptabilă între satiră şi “abuz curat”. Tribunalul a susţinut că a pus în balanţă libertatea artistică şi libertatea de exprimare pe de o parte şi drepturile lui Erdogan pe de altă parte.

“Prin referirile poemului la prejudecăţii rasiste, calomnii religioase şi obiceiuri sexuale, versurile în cauză merg dincolo de ceea ar putea tolera petiţionarul”, a susţinut tribunalul.

Unele versuri acceptabile

Poemul a sugerat, printre altele, că Erdogan s-a implicat în relaţii intime cu capre şi oi şi că a vizionat pornografie infantilă şi că, în acelaşi timp, a suprimat poporul kurd.

Doar şase versuri ale poemului – ce fac referire la tratamentul aplicat de Turcia împotriva minorităţilor – ar putea fi recitate, conform deciziei tribunalului.

Preşedintele turc a depus plângere, iar cancelarul Angela Merkel a permis desfăşurarea procedurilor. Insultele la adresa liderilor străini nu sunt permise conform Codului penal al Germaniei, dar guvernul decide dacă se dă undă verde unor astfel de plângeri. Procurorii încă nu au decis dacă îl vor acuza pe comediantul german.

Întreaga situaţie a declanşat un val de critici împotriva lui Merkel, care a fost acuzată că cedează prea mult în faţa cererilor lui Erdogan pentru a salva un controversat acord încheiat recent între Turcia şi UE pentru rezolvarea crizei refugiaţilor din Europa.

Un parlamentar german creştin democrat– partidul lui Merkel – a citit poemul cu voce tare săptămâna trecută în Parlament.