Fost primar londonez câştigă un concurs de poezie anti-Erdogan

Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a câştigat un concurs de poezie despre campania preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a suprima mass media.
Fostul primar al Londrei, Boris Johnson. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.05.2016

Poezia lui Johnson a fost declarată câştigătoare a unui concurs de poezie ofensivă pe tema “preşedintele Erdogan”. Concursul a fost organizat de revista Spectator, după ce liderul turc a depus eforturi pentru a presa Germania să deschidă un caz împotriva unui comediant german pentru prezentarea unui poem “ofensator” pe aceeaşi temă.

După ce a primit două plângeri oficiale din partea preşedintelui turc, un tribunal din oraşul german Hamburg a emis marţi un ordin preliminar de interzicere a mediatizării unei mari părţi a poemului defăimător la adresa lui Erdogan ce a fost scris de comediantul Jan Böhmermann.

Tribunalul a decis că unele părţi ale poemului lui Böhmermann au depăşit limita acceptabilă între satiră şi “abuz curat”. Tribunalul a susţinut că a pus în balanţă libertatea artistică şi libertatea de exprimare pe de o parte şi drepturile lui Erdogan pe de altă parte.

„Prin referirile poemului la prejudecăţi rasiste, calomnii religioase şi obiceiuri sexuale, versurile în cauză merg dincolo de ceea ce ar putea tolera petiţionarul”, a susţinut tribunalul.

Johnson, al cărui străbunic a fost turc, a susţinut că decizia tribunalului german este un “scandal”.

Când cancelarul german Angela Merkel a declarat că va permite procurorilor să investigheze cazul, Johnson a susţinut că Merkel a decis să îngenuncheze în faţa cerinţelor lui Erdogan, „un om care este implicat într-o campanie de suprimare a libertăţii de exprimare în Turcia”.

Fostul primar londonez, care a scris poezia în timpul unui interviu cu revista săptămânală elveţiană Die Weltwoche, va primi un premiu în valoare 1.000 de lire sterline.

Jurnalistul şi autorul Douglas Murray, care a venit cu ideea concursului, a susţinut că au existat poezii mai bune printre cele trimise concursului dar a adăugat că, prin înmânarea premiului lui Johnson, a dorit să „evidenţieze un aspect moral mai degrabă decât unul poetic”.

„Este posibil ca Erdogan să îşi întemniţeze opozanţii în Turcia. S-ar putea ca Merkel să îi întemniţeze pe criticii lui Erdogan în Germania. Dar în Marea Britanie încă trăim şi respirăm liberi. Nu avem nevoie de un monarh străin pentru a ne spune ce anume să gândim sau să spunem. Şi nu avem nevoie de niciun judecător, în special de unul german, pentru a ne instrui cu privire la ceea ce considerăm că este amuzant”, a susţinut Murray.

El a adăugat că îl încurajează pe Johnson să doneze banii primiţi, unei organizaţii de caritate relevante.

Turcia a fost intens criticată pentru suprimarea jurnaliştilor de când a sosit la putere Erdogan în 2014, după ce a ocupat timp de peste un deceniu funcţia de premier.

Zeci de jurnalişti se află în spatele gratiilor în timp ce, conform activiştilor, Erdogan a intentat sute de procese împotriva criticilor, inclusiv mulţi jurnalişti, pentru insulte aduse la adresa sa, de când a preluat conducerea ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor