Liderii europeni îngrijoraţi de legea privind ridicarea imunităţii parlamentarilor turci

Parlamentul turc a aprobat, cu majoritate de voturi, o controversată lege pe baza căreia aleşii şi-ar putea pierde imunitatea. Liderii europeni şi-au exprimat temerile cu privire la potenţiala utilizare eronată a proiectului de lege.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Amendamentul constituţional a fost adoptat vineri cu o majoritate de două treimi, însemnând că nu a mai fost nevoie ca problema să fie supusă unui referendum. În runda decisivă de votare, 376 din cei 550 de membri ai Parlamentului au votat în favoarea legii, 140 împotrivă şi restul s-au abţinut.

„Vor trebui să ne aresteze, să ne ia cu forţa. Vom recurge la toate măsurile posibile pentru a contesta decizia, inclusiv să mergem la Curtea Constituţională”, a declarat Selahattin Demirtaş, şeful Partidului Democrat al Poporului (HDP). Demirtaş este unul dintre cei 50 de membri de partid – dintre cei 59 aflaţi în Parlament – care îşi vor pierde imunitatea de care s-au bucurat până acum toţi parlamentarii turci.

HDP a susţinut drepturile minorităţilor în Turcia, inclusiv pe cele ale kurzilor. Partidul a negat acuzaţiile că ar fi braţul politic al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este interzis în Turcia. Forţele de securitate ale ţării se luptă cu PKK de aproape un an, după suspendarea unui un acord de încetare a focului care, timp de peste trei decenii, a oferit o pauză în conflictul armat.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie doar să fie publicat şi aprobat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care îl susţine cu tărie.

„Naţiunea mea nu doreşte să vadă legiuitori vinovaţi în Parlamentul ţării. Mai mult, nu doreşte să îi vadă în Parlament pe cei care sunt susţinuţi de grupul terorist separatist”, a declarat Erdogan vineri unei mulţimi în oraşul Rize de la Marea Neagră.

Membrii altor partide, inclusiv Partidul Republican al Poporului (CHP) din opoziţie, riscă de asemenea să fie judecaţi. În total, 138 de parlamentari au la poliţie dosare deschise pe numele lor.

Criticii văd mişcarea ca o metodă prin care Erdogan va înlătura HDP din Parlament, prin care va întări partidul de guvernământ AKP (din care face parte preşedintele turc) şi va curăţa drumul pentru noi legi ce vor permite crearea unui sistem prezidenţial.

Europa este îngrijorată

Votul din Parlamentul turc a declanşat temeri în Europa, care se bazează pe cooperarea Turciei pentru a opri refugiaţii şi imigranţii să folosească mijloace ilegale pentru a pătrunde în UE. În plus, Turcia este criticată pentru suprimarea libertăţii presei şi a drepturilor omului.

Într-o declaraţie comună, şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini şi comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere Johannes Hahn au manifestat temeri serioase în privinţa votului din Turcia.

„În conformitate cu recomandările internaţionale relavante, imunitatea trebuie să fie aplicată tuturor pe o bază nediscriminatorie şi deciziile asupra ridicării imunităţii trebuie să se bazeze pe meritele fiecărui caz specific, conform unor criterii transparente şi care nu sunt supuse consideraţiilor politice”, au susţinut Mogherini şi Hahn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe