Turcia ar putea abandona UE pentru Organizaţia de Cooperare de la Shanghai

După ce a ameninţat, în repetate rânduri, că Turcia nu are nevoie absolută de UE, liderul turc a anunţat că ţara s-ar putea îndepărta de Occident şi ar putea adera la Organizaţia de Cooperare din Shanghai, unde Rusia şi China sunt principalii jucători.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan a declarat, la 20 noiembrie, că Turcia nu trebuie să adere la Uniunea Europeană, cu orice preţ. În schimb, Turcia ar putea deveni o parte a Organizaţiei de Cooperare din Shanghai (OCS), cunoscută şi sub numele de Pactul din Shanghai. Liderul turc a susţinut că a discutat deja ideea cu omologul său rus, Vladimir Putin şi cel kazah, Nursultan Nazarbaiev.

OCS este o organizaţie politică, economică şi militară euroasiatică înfiinţată în 2001 în Shanghai. Membrii săi sunt Rusia, China, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Kazahstanul, Kârgâzstanul şi Uzbekistanul vorbesc limbi turcice. Unul dintre obiectivele iniţiale ale organizaţiei este acela de a se proteja faţă de influenţa tot mai mare a Statelor Unite în centrul Asiei.

India şi Pakistan urmează să devină membri deplini în cadrul următoarei întâlniri a organizaţiei ce va avea loc în Astana, în 2017. Mongolia, India, Iran, Pakistan şi Afganistan au statut de observatori în cadrul OCS. În 2013, Turcia a obţinut statutul de “partener de dialog” al OCS, iar o altă ţară cu acelaşi statut este Belarus. Partenerii de dialog sunt îndreptăţiţi să participe la întâlniri de nivel ministerial sau de altă natură în cadrul OCS, dar nu au drept de vot.

Turcia a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană în 1987 şi negocierile în acest sens au început în 2005. Ambiţia sa de a deveni o parte a blocului european datează încă din anii 1960. Perspectivele aderării sale la UE par vagi după 11 ani de negocieri, iar drepturile omului reprezintă o chestiune controversată în vederea progresului negocierilor.

Declaraţia preşedintelui Erdogan este un alt semn al îndepărtării Ankarei de Occident şi al apropierii de alţi parteneri. De exemplu, Turcia tocmai a anunţat că este în tratative cu Rusia ca să cumpere sisteme de apărare antiaeriană de rază lungă S-400 pentru a-şi proteja spaţiul aerian. În plus, Turcia urmăreşte să încheie acorduri pentru achiziţionarea de sisteme electronice, muniţii şi tehnologie pentru rachete. Generalul Hulusi Akar, şeful Statului Major al forţelor armate turceşti, a vizitat Rusia în această lună pentru a discuta despre cooperarea militară dintre cele două state.

În timpul vizitei de două zile a lui Erdogan în Pakistan, care a avut loc în 16 noiembrie, redactorul unui ziar turcesc pro-guvern a declarat că Turcia trebuie să îşi dezvolte propria sa capacitate nucleară pentru a descuraja inamicii. S-ar putea ca redactorul să îşi fi exprimat propria-i opinie, dar acest lucru confirmă tendinţa generală a îndepărtării Turciei de conceptul NATO de cooperare pentru securitate sub protecţia SUA.

În timpul unui summit desfăşurat la 9 august la Saint-Petersburg, Rusia şi Turcia au semnat o declaraţie pentru un parteneriat fără precedent în industria apărării. Cele două părţi au căzut, de asemenea, de acord să formeze un mecanism militar şi de informaţii comun pentru a-şi coordona activităţile în Orientul Mijlociu. În plus, cooperarea economică ruso-turcă ar putea prrogresa şi mai mult prin revitalizarea proiectului privind gazoductul Turkish Stream.

Ar trebui menţionat că Rusia, şi nu SUA sau orice alt membru NATO, a fost prima ţară care a fost vizitată de preşedintele turc după lovitura de stat eşuată din Turcia din luna iulie.

La sfârşitul lunii octombrie, Turcia şi China au organizat, de asemenea, un simpozion comercial în Istanbul, semnând 36 de noi acorduri în valoare de 300 milioane de dolari. Datorită poziţiei geografice, Turcia ar putea juca un rol crucial în implementarea proiectului chinez “O centură, un drum” (Drumul Mătăsii). Din nou, Turcia adoptă poziţia unui partener economic şi esenţial pentru investiţii, care va ajuta la unirea Estului şi Vestul.

Turcia a ajuns cea de-a 17-a economie a lumii şi o destinaţie tot mai importantă pentru companiile chineze care doresc să efectueze tranzacţii şi investiţii. În prezent, China este cel de-al treilea partener ca mărime al Ankarei, cu un comerţ care se ridică la valoarea de 28 miliarde de dolari. În plus, Turcia este o destinaţie populară pentru turiştii chinezi, iar relaţiile culturale dintre cele două state sunt în curs de dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe