Guy Verhofstadt o ia razna: Putin, Ergodan, Trump au în comun lipsa de respect pentru Europa

Liberalul Guy Verhofstadt
Liberalul Guy Verhofstadt (FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Guy Verhofstadt, unul dintre negociatorii şefi ai UE pentru Brexit, i-a asemănat pe preşedintele ales american Donald Trump cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul rus Vladimir Putin, descriindu-i pe Erdogan şi Putin ca făcând parte dintr-un "inel de autocraţi", care încearcă să distrugă UE şi valorile sale.

Fostul prim-ministru belgian, care conduce Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) din Parlamentul European, a lansat atacul extraordinar asupra lui Trump, Erdogan şi Putin în timpul unei dezbateri privind relaţiile UE-Turcia.

În timp ce nu-l pune, în mod direct, pe Trump în aceeaşi categorie cu Erdogan şi Putin, Verhofstadt a menţionat că "nu numai că se plac reciproc, ei au, de asemenea, un lucru în comun. (...) Ei fac toţi la fel un lucru: lovirea Europei, lovirea valorilor noastre, lovirea şi lupta împotriva democraţiei noastre europene.

El a avertizat asupra "coloanei a cincea" şi a "acoliţilor" în Europa, formată din "marionete vechi ale lui Putin şi noile marionete ale lui Trump", care încercau să submineze şi să destabilizeze UE.

Bannon, privit ca lider american alt-right (grup neorganizat de oameni cu ideologii de extremă dreaptă care resping în masă conservatorismul Statelor Unite ale Americii - n.r)., a fost una dintre principalele forţe din spatele site-ului Brietbart News, criticat de adversari pentru încurajarea intoleranţei rasiale.

"Putin chiar finanţează grupuri aici, în acest Parlament în mod direct - toate naţionaliste, populiste şi anti-europene", a spus Verhofstadt. "Şi să recunoaştem, Donald Trump nu este mai bun, cel mai important consilier strategic al său, [Steve] Bannon, vrea să lanseze un site de extremă dreapta - Breitbart. (...) El a făcut-o deja în SUA şi, de asemenea, vrea să facă la fel la Paris şi Berlin, pentru a influenţa alegerile germane şi pentru a influenţa francezii, de fapt. "

În atacul lui vehement, a continuat referirea la complotul americano-ruso-turc de a trage în jos UE, Verhofstadt insinuând că a existat un complot internaţional pentru a slăbi fundamentele UE prin încurajarea euroscepticismului în unele părţi ale blocului.

"Ceea ce vedem astăzi este că acum ruşii, americanii şi turcii lucrează împreună pe teritoriul european pentru a distruge modelul european", a afirmat el, cerând europenilor "să lupte" împotriva lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe