Oficiali UE: Acordul UE-Turcia privind vizele, “improbabil” să intre în vigoare în 2017
alte articole
Planul UE de ridicare, în 2017, a vizelor pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în blocul european este improbabil să continue, conform vicepreşedintelui Parlamentului European, Alexander Graf Lambsdorff.
În ediţia de miercuri a revistei germane Bild, Lambsdorff şi-a exprimat temerile privind recentele remarci ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan referitoare la reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, precum şi la arestarea jurnaliştilor din opoziţie de către guvernul turc.
“În felul acesta, nu vor continua demersurile privind călătoriile fără vize”, a susţinut Lambsdorff.
Herbert Reul, membru al Parlamentului European din partea Uniunii Creştin Democrate din Geermania, a declarat că doar Erdogan este vinovat pentru nereuşita acordului. “Dacă Erdogan continuă în acest mod, atunci călătoriile fără vize vor fi tot mai greu de atins”.
Călătoriile fără vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii turci au constituit o condiţie cheie a controversatului acord încheiat între UE şi Turcia care urmăreşte reducerea numărului de imigranţi ce se îndreaptă spre Europa.
E a impus condiţii, în cadrul acordului, pentru a relaxa restricţiile de călătorie şi unele dintre aceste condiţii includ reforme privind legile antitero din Turcia, despre care criticii susţin că sunt folosite pentru a judeca oameni nevinovaţi. Turcia a refuzat până acum să introducă amendamentele necesare.
Libertatea de exprimare ameninţată
Cele mai recente arestări se referă la ziarul turcesc din opoziţie Cumhuriyet. Luni, autorităţile au arestat mai mulţi angajaţi ai ziarului, inclusiv pe redactorul său şef.
De la o lovitură eşuată de stat, care a avut loc în Turcia în luna iulie împotriva lui Erdogan, autorităţile au lansat o campanie dură de suprimare a organizaţiilor media critice. Conform unei asociaţii turceşti a jurnaliştilor, aproximativ 170 de organizaţii media au fost închise şi peste 100 de jurnalişti au fost arestaţi doar în acest an.
Alte state au criticat dur Turcia după închiderea ziarului Cumhuriyet. Departamentul de Stat american a cerut guvernului din Ankara să “protejeze legea şi drepturile fundamentale”.