În discursul său anual către naţiune, Putin promite măsuri dure pentru Turcia
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat joi membrilor Adunării Federale şi Dumei de Stat, în cadrul discursului său anual către naţiune.
De asemenea, acesta a făcut apel către o coaliţie internaţională mai amplă împotriva Statului Islamic, adăugând că “nu avem nevoie de declaraţii, ci de acţiuni specifice”.
Banii din Turcia sunt folosiţi pentru atacuri în Paris şi Mali
Preşedintele rus şi-a îndreptat apoi atenţia către Turcia. Relaţiile dintre cele două ţări sunt foarte tensionate, în special în condiţiile în care Rusia a acuzat Turcia că finanţează parţial Statul Islamic prin cumpărarea petrolului vândut de militanţi pe piaţa neagră.
“Ştim cine are de profitat în Turcia” de pe urma petrolului teroriştilor, a precizat Putin, adăugând că Statul Islamic ar putea folosi apoi banii din Turcia pentru a finanţa atacuri în Paris şi Mali.
Turcia a respins acuzaţiile, susţinând joi că este vorba doar de “propagandă sovietică”, arată Deutsche Welle. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că Ankara deţine probe potrivit cărora de fapt Moscova ar fi implicată în operaţiuni ilegale de comerţ cu petrolul Statului Islamic.
Putin a declarat că “elita de la conducerea” Turciei este cea care a “trădat” prin doborârea bombardierului rusesc în 24 noiembrie şi prin susţinerea Statului Islamic, şi nu a poporului turc.
“Cred că Allah a decis să pedepsească clica de la conducerea Turciei confiscându-le judecata sănătoasă”, a declarat preşedintele rus, înainte să promită aplicarea unor sancţiuni economice şi mai dure decât cele adoptate la scurt timp după doborârea avionului de luptă rusesc în apropierea graniţei dintre Turcia şi Siria.
“Le vom aminti de multe ori ceea ce au făcut şi le va părea rău pentru aceasta”, a continuat Putin.
Preşedintele rus a adăugat: “Dacă cineva crede că după ce a comis o crimă de război josnică - uciderea unor cetăţeni ruşi - va scăpa doar cu roşii sau doar cu unele restricţii în construcţii sau alte domenii, se înşeală amarnic”.
“Totuşi, nu zăngăni din arme”, a adăugat el, imediat după ce a menţionat că armata rusă este deja mobilizată în Orientul Mijlociu.
“Provocări economice”
Putin şi-a încheiat discursul criticând corupţia din Rusia şi referindu-se la “provocărilor economice” pe care le înfruntă ţara sa, precum lipsa “accesului la pieţele internaţionale de împrumuturi”, fără să menţioneze însă motivul acelor provocări – şi anume, sancţiunile impuse Rusiei de către Occident după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să susţină rebelii separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.
Situaţia este “dificilă, dar nu critică”, a declarat el legiuitorilor la finalul unui discurs axat pe terorism şi patriotism.