Turcia: a fost fondat partidul femeilor „Kadin Partisi” - "Pentru egalitate, împotriva nedreptăţii"

Turcia: Revolta femeilor gravide. Arhivă
Turcia: Revolta femeilor gravide. Arhivă (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)

Un grup de activiste au dat viaţă Kadin Partisi, Partidului femeilor: simbolul este reprezentat de o balanţă pe fundal... roz. Documentaţia a fost deja predată Ministerului de Interne. Partidul va candida la alegerile generale şi locale, la fel ca cele mai importante partide din Turcia.

Fondatoarea partidului declară: "Vom lupta împotriva inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei, cum vom lupta de asemenea pentru discriminările legate de religie şi etnie", relatează luni ziarul online La Stampa.

Kadin Partisi va fi condus de către Benal Yazgan, care vorbind cu reporterii a recunoscut că s-a inspirat la Partidul Poporului Femeilor, o organizaţie politică înfiinţată în 1923 chiar în mijlocul erei Kemaliste (Kemalism este numele dat la ideologia luptei de eliberare naţională a popoarelor din Turcia, condusă de mareşalul Mustafa Kemal Atatürk şi care a culminat în 1923 cu fondarea republicii moderne a Turciei). Cea care l-a creat a fost una dintre cele mai importante personalităţi feminine ale timpului, Nezihe Muhiddin. Partidul nu a ajuns la alegeri, dar a rămas un punct de referinţă important pentru femei.

Programul activistelor partidului Kadin Partisi este diferit. Vorbind cu agenţia Bianet, Benal Yazgan a declarat: "Vom lupta împotriva inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei, discriminarea legată de religie şi etnie", dar nu numai atât.

Fondatoarele partidului Kadin Partisi au de gând să se dezlănţuie împotriva "tuturor loviturilor de stat, militare şi civile, precum şi împotriva celor care fac discursuri care incită la ură". Trimiterea la acţiunile prim-ministrului, cunoscut pentru represiunea sa împotriva activiştilor, jurnaliştilor tursi şi străini şi persoanelor care nu respectă obiceiurile islamului, a devenit clară pentru mulţi.

Noutatea este că în rândurile partidului sunt acceptaţi şi bărbaţii. "Sunt deja doi oameni în mijlocul celor nouă fondatori ai partidului", a declarat Benal, care imediat a criticat lipsa de candidaţi de sex feminin în viitoarele alegeri din Turcia, programate pentru luna august. Marţi va fi comunicată oficial învestirea prim-ministrului Erdogan pentru partidul islamistmoderat, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Acelaşi Erdogan, care făcuse din participarea femeilor la viaţa politică unul din punctele tari ale programul său politic, se va confrunta cu femeile care-l acuză că nu a făcut suficient, sau aproape nimic, în acest sens. În ciuda eforturilor din ultimii ani, participarea femeilor turce ca forţă de muncă este de doar 28%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe