Tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc la Istanbul

Proteste de 1 mai în Turcia, Istanbul
Proteste de 1 mai în Turcia, Istanbul (Burak Kara/Getty Images)

AFP a raportat desfăşurarea a 40 000 de ofiţeri de poliţie împreună cu duzini de tunuri cu apă şi vehicule blindate prin Istanbul cu ocazia zilei de 1 mai. Jumătate dintre aceştia au fost comasaţi în centrul oraşului pentru a forma cordoane pe toate bulevardele, străzile şi aleile din jurul pieţei Taksim.

Mii de protestatari au încercat să sfideze interdicţia de a se aduna în piaţă, astfel că după un avertisment final, sute de scutieri însoţiţi de tunuri cu apă au atacat de 2 ori protestatarii din districtul Beşiktaş care au încercat să străpungă baricadele poliţieneşti pentru a intra în piaţa, relatează un reporter AFP. S-a tras cu gaz lacrimogen, gloanţe de cauciuc şi apă asupra protestatarilor, învăluind în fum districtul ce găzduieşte biroul prim-ministrului Erdogan.

Transportul în comun a fost paralizat în oraşul cu peste 13 milioane de locuitori, iar autorităţile au blocat şoselele, au oprit transportul cu feribotul şi au închis staţiile de metrou în încercarea de a opri două cete de demonstranţi de pe fiecare parte a Bosforului. Interdicţia guvernamentală asupra traficului a fost ridicată abia înspre orele 16.00.

Erdogan i-a avertizat pe protestatari încă de săptămâna trecută să “renunţe la speranţa” de a se întâlni în Taksim, dar activiştii şi sindicaliştii de stânga şi-au jurat să ignore interdicţia.

Huseyin Avni Mutlu, guvernatorul Istanbulului a declarat miercuri că interdicţia se bazează pe rapoarte ale serviciului secret care indică intenţia unor “grupuri teroriste ilegale” de a provoca violenţe în Taksim.

Sindicatele, incluzând Confederaţia Sindicatelor pentru Comerţ Progresiv (DİSK) şi Confederaţia Sindicatelor Comerţului din Sectorul Public (KESK) au mărşăluit spre piaţă, ignorând interdicţia şi încercând să treacă de baricadele poliţiei. Sindicaliştii afirmă că măsurile luate de guvern sunt incompatibile cu reglementările referitoare la dreptul de liberă adunare al Curţii Europene pentru Drepturile Omului (ECHR)

Activiştii au mai plănuit demonstraţii şi în peste 30 de regiuni ale Turciei, inclusiv în capitala Ankara.

Directoratul General de Securitate a ordonat poliţiei să folosească nişte pereţi portabili speciali din oţel, echipaţi cu camere video. Aceştia pot trage automat cu gaz lacrimogen dacă sunt împinşi de protestatari. Conform corespondentului publicaţiei Hürriyet, Fevzi Kızılkoyun 3 astfel de pereţi au fost trimişi la Istambul şi unul în Ankara.

Până la amiază existau deja 16 răniţi, trataţi la un spital din cartierul Okmeydanı, poliţia blocând intrarea în clădire şi încercând să aresteze persoane, conform Ismail Saymaz, Radikal.

Până la orele 14.00, în Istanbul, 138 de persoane au fost arestate şi 51 rănite.

Deputatul din opoziţie Mahmut Tanal a afirmat că ofiţerii de poliţie au tras cu gloanţe adevărate în Istambul. “Acestea sunt gloanţe adevărate,. Ştiaţi? Folosirea gloanţelor adevărate împotriva cetăţenilor este o crimă majoră. Trebuie luate măsuri imediat”, a declarat Tanal pe contul său de Twitter la 14.53, arătând fotografia cu 2 gloanţe găsite în Beşiktaş.

Trei demonstranţi au înconjurat câţiva poliţişti în districtul Şişli cu intenţia de a-i bate, dar aceştia au fost salvaţi de intervenţia altor protestatari.