Tunisia suspendă zborurile Emirates Airlines din cauza restricţiilor aplicate femeilor tunisiene

Tunisia a interzis avioanelor companiei aeriene Emirates Airlines să aterizeze pe teritoriul său. Acţiunea are loc la câteva zile după valul de nemulţumire publică generat de măsurile de securitate impuse la aeroporturi de Emiratele Arabe Unite ce vizează femeile tunisiene.
Un avion al companei aeriene Emirates Airlines din Emiratele Arabe Unite.
Un avion al companei aeriene Emirates Airlines din Emiratele Arabe Unite. (Getty Images)
Andrei Popescu
25.12.2017

Ministerul tunisian al Transporturilor a anunţat duminică faptul că interzice avioanelor din Emiratele Arabe Unite să aterizeze în ţara nord-africană.

Ministerul a precizat că “a decis să suspende” zborurile companiei Emirates Airlines către capitala ţarii africane, Tunis, “până când compania aeriană va găsi o soluţie corespunzătoare pentru a opera zborurile în conformitate cu legile şi acordurile internaţionale”.

Declaraţia, care a fost postată pe pagina de Facebook a Ministerului Transporturilor tunisian, nu a dat detalii despre motivele deciziei sale.

Emirates Airlines a susţinut pe Twitter că “va suspenda serviciile dintre Tunis şi Dubai, potrivit instrucţiunilor autorităţilor tunisiene”. Compania a adăugat că suspendarea zborurilor va intra în vigoare de luni.

Mişcarea Tunisiei are loc la două zile după ce mai multe femei tunisiene au declarat că li s-a interzis în aeroportul din Tunis să se îmbarce în zboruri ale companiei Emirates Airlines către Dubai.

Unele femei au declarat că deplasarea lor în statul din Golf a fost amânată, în timp ce altele au fost supuse la verificarea suplimentară a vizelor. Rapoartele au declanşat reacţii dure ale tunisienilor în mediul online precum şi în mass media ţării.

Emiratele Arabe Unite au declarat luni că întârzierile au fost provocate de “informaţii privind securitatea”, fără să ofere alte detalii.

“I-am contactat pe fraţii noştri tunisieni în legătură cu informaţiile privind securitatea care au necesitat aplicarea unor proceduri specifice”, a scris pe Twitter ministrul de stat pentru Afaceri Externe, Anwar Gargash.

“Apreciem mult femeile tunisiene şi le respectăm”, a adăugat el.

Guvernul tunisian a declarat vineri că a cerut ambasadorului Emiratelor Arabe Unite să ofere clarificări în această problemă. Ambasadorul ar fi declarat că măsura a fost valabilă o scurtă perioadă de timp şi că restricţiile au fost deja ridicate.

Grupurile tunisiene pentru drepturile omului au publicat sâmbătă o declaraţiei în care afirmă că măsurile Emiratelor au fost “discriminatorii şi rasiste” şi au cerut guvernului din Tunis să acţioneze.

Tunisia a încercat să îmbunătăţească relaţiile cu Emiratele de când legăturile diplomatice dintre acestea au fost afectate în timpul revoluţiei din 2011 din ţara nord-africană, în urma căreia partidul islamist Al-Nahda a ajuns la putere.

Partidul are legături strânse cu guvernul din Qatar, care a fost izolat de Emirate, Arabia Saudită, Bahrain şi Egipt. Cele patru ţări arabe acuză Qatarul că susţine grupuri “teroriste”. Qatarul a negat acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor