Tudose: "Sunt bani suficienţi şi nu există nicio problemă la plata pensiilor!"
alte articole
Prezent la Comitetul Executiv Naţional al PSD, premierul Tudose a ţinut să dea asigurări, sâmbătă seară, că există bani suficienţi în bugetul de anul acesta pentru plata pensiilor.
"Nicicum nu poate fi vorba să legaţi Legea pensiilor de bugetul pe anul acesta, fiindcă Legea pensiilor este în lucru şi dacă intră în vigoare, intră de anul viitor, nu de anul acesta", a declarat Mihai Tudose, citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe de presă la Năvodari, la finalul Comitetului Executiv Naţional al PSD.
Declaraţiile lui Tudose vin în contextul în care liderul PSD a anunţat că legea pensiilor e una dintre priorităţile partidului său iar Opoziţia trage semnal după semnal de alarmă că social-democraţii s-au împrumutat într-un ritm alert pentru a plăti pensii şi salarii şi că situaţia nu dă semne de îmbunatăţire, ba chiar dimpotrivă. Dovadă a foamei de bani a PSD stau reintroducerea supraaccizei la carburanţi, tentativa de a se intra în Pilonul II de pensii etc.
Şi apropos de Pilonul II de pensii, Tudose a susţinut la Năvodari că discuţiile pe acest subiect sunt legate de modul în care sunt administraţi banii şi urmează să se prezinte public rezultatele analizei realizate de Ministerul de Finanţe, Casa Naţională de Pensii şi ASF, în condiţiile în care au fost descoperite "nişte mici probleme", "nişte comisioane luate mai mult decât trebuia".
"Tot ceea ce înseamnă discuţie pe Pilonul II de pensii se face la nivel de Minister de Finanţe, Casa de Pensii. S-au descoperit acolo nişte mici probleme, aşa cum spunea domnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, nişte comisioane care au fost luate mai mult decât trebuia. Trebuiau luate în primul an, aşa prevede legea, şi au luat mai mult timp — aproape 10 ani. Analiza este în curs de finalizare, săptămâna viitoare cred că domnul ministru de Finanţe, împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii, cu cei de ASF vor prezenta concluziile, public, să le afle tot românul: câţi bani s-au încasat mai mult sau mai puţin pe drept. Dar închiderea pilonului de pensii ... nu se întâmplă aşa ceva, nu există naţionalizare, sub nicio formă. Toată discuţia a fost şi are loc, încă, având în vedere interesul suveran al cetăţeanului: dacă banii din acest pilon sunt bine administraţi", a susţinut Tudose.
Reamintim că, potrivit presei, România a luat în primele şapte luni de guvernare a PSD împrumuturi de peste 10,2 miliarde de euro, cu alte cuvinte, s-a împrumutat cu 553 euro pe secundă pentru acoperirea deficitului bugetar.