Răzbunarea Roşiei Montane. Premierul Tudose, făcut "libelul"

În jur de 1000 de persoane i-au cerut demisia premierului pentru intenţia de a retrage dosarul Roşia Montană de la UNESCO, demers ce ar reprezenta o sfidare la adresa tuturor celor care au luptat pentru ca Munţii Apuseni să nu fie contaminaţi cu cianuri.
Loredana Diacu
01.09.2017

alte articole

Premierul Tudose făcut libelul (Epoch Times)
Loredana Diacu
01.09.2017
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Circa 1000 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei, lângă Guvern, revoltate de declaraţiile premierului Tudose privind intenţia guvernului său de a retrage dosarul Roşia Montană de la UNESCO, pentru ca resursele aurifere să nu rămână neexploatate. Nemulţumiţi că, prin declaraţiile sale, Tudose a ignorat practic dorinţa zecilor de mii de români care în 2012 se revărsau în stradă cerând ca Munţii Apuseni să nu fie distruşi de minerit cu cianuri, oamenii i-au cerut demisia premierului.

Veniţi tocmai de la Roşia Montană şi Cluj, organizatorii protestului au adus cu ei o uriaşă mascotă - o libelulă - pe al cărei cap au lipit o fotografie a premierului Tudose, taxându-l astfel pe acesta pentru modul în care a ridiculizat necesitatea protejării patrimoniului de la Roşia.

Protest (Epoch Times)
Protest (Epoch Times)

"E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam - puteam să spunem că acolo trăieşte ultimă specie de libelulă şi apoi constatăm că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe", declara recent premierul, declaraţii care, iată, i-au determinat pe protestatari să-l facă libelul.

În timp ce libelulul Tudose a fost înălţat deasupra Pieţei, un grup de protestatari au ridicat deasupra capului litere mari care au format cuvântul "Demisia", adică exact ce aşteaptă societatea civilă de la premier.

Protest (Epoch Times)
Protest (Epoch Times)

"Sunt aici pentru că, din punctul meu de vedere, Roşia Montană a redefinit în ultimii ani simţul civic în România şi într-un fel a ajuns să reprezinte România însăşi, şi sunt aici pentru că într-un fel nu ne putem permite să pierdem Roşia Montană, pentru că nu ne putem permite să pierdem România, în sensul în are dacă am pierde Roşia Montană, eu cred - foarte tare - că am pierde foarte mult şi din respectul şi din demnitatea pe care ne-am redobândit-o uşor, uşor în ultimii ani. Şi asta este o mişcare care nu are legătură cu un sătuc uitat de lume din Munţii Apuseni, ci are legătură cu un viitor plin de încredere pe care noi putem uşor, uşor să-l arătăm şi celor care vin în urma noastră", a declarat cunoscutul alpinist Alex Găvan, prezent la protestul din Piaţa Victoriei.

Alpinistul Alex Găvan (Epoch Times)
Alpinistul Alex Găvan (Epoch Times)

"Atâta timp cât stăm de pe margine şi doar ne uităm şi doar criticăm când nu ne convine, atâta timp cât nu încercăm să schimbăm ceva, să transformăm ceva în mai bine, atunci chiar cred că ne merităm soarta. Aşa cum companiile străine vin şi ne vând produse sub standardul celor din Vest, aceleaşi produse da, acelaşi lucru se întâmplă şi cu ceea ce se petrece în momentul de faţă în Piaţă. Este vorba de a realiza faptul că ţara asta poate să o ia într-o direcţie mai bună sau mai puţin bună şi în funcţie de implicarea pe care noi o avem în viaţa de zi cu zi dincolo de familiile pe care le avem, de slujbele pe care le avem, de activităţile pe care le avem. (...) Totul începe cu a fi prezent şi acea vocea auzită şi nu doar a critica de pe margine. Şi foarte important cred că are legătură cu a iubi ţara asta cu adevărat", a adăugat Găvan.

"Am venit în faţa Guvernului astăzi pentru că vrem să transmitem un mesaj foarte clar: mineritul în carieră de suprafaţă cu cianuri aşa cum se propune la Roşia Montană sau la Certej nu are ce căuta în România, iar orice înţelegere pe care vrea să o facă acum statul român, prin Guvernul Tudose, cu Gabriel Resources, cred că este una nocivă şi va atrage după sine multă lume să protesteze în stradă", a precizat, la rândul său, Roxana Pencea Brădăţan de la MiningWatch, venită tocmai de la Cluj pentru protestul din seara aceasta.

Protest (Epoch Times)
Protest (Epoch Times)

Printre protestatari s-a aflat şi unul dintre cei mai cunoscuţi apărători ai Roşiei Montane, senatorul USR Mihai Goţiu. De profesie jurnalist, Goţiu şi-a dedicat ani din viaţă investigării încrengăturilor de afaceri "sulfuroase" din jurul proiectului RMGC, investigaţii ce s-au concretizat într-o carte, respectiv Afacerea Roşia Montană.

Reamintim că Goţiu, chiar înainte ca Tudose să vorbească despre retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO, a tras un semnal de alarmă cu privire la un posibil blat între Guvern şi Gabriel Resources, companie care a cerut 4 miliarde de dolari despăgubiri României într-un proces de arbitraj.

"Este teama (...) că la acest arbitraj se vor afla multe lucruri interesante pentru că este această companie care pretinde că ar fi investit în România 700 de milioane de dolari (...) dacă pretinde aceşti bani înapoi plus daune, interese, profit nerealizat şi alte fantasme, trebuie să facă dovada pe ce au cheltuit aceşti bani. Deci trebuie să vină de la A la Z până la ultimul cent, să ne arate pe ce au cheltuit aceşti bani şi în ce măsură aceşti bani cheltuiţi în România aveau legătură cu proiectul lor minier. Ori, după mulţi ani de investigaţie pot să spun fără să greşesc că aceşti bani s-au dus către politicieni de la nivel local până la nivel guvernamental, parlamentar şi chiar până la nivelul premierului şi preşedinţilor României sub diferite forme, ba sponsorizări, ba afaceri cu familii şi prieteni care aveau firme prin zonă, ba călătorii în diferite ţări, la fel s-au dus către agenţii de publicitate, s-au dus către diferiţi experţi care au susţinut apoi cauza companiei miniere la diferite preţuri, s-au dus într-o mare parte şi în mass-media, deşi compania nu avea ce să promoveze propriu-zis, pentru că faci publicitate atunci când vrei să vinzi ceva", a explicat Goţiu pentru Epoch Times.

Protest (Epoch Times)
Protest (Epoch Times)

Aşa cum era de aşteptat, protestul "Nu cedăm Roşia Montană!" a fuzionat cu protestul #rezist, care se desfăşoară, practic, seară de seară lângă Guvern.

"(Suntem n.r.) solidari cu toate lucrurile care sunt bune în ţara asta. Suntem ferm hotărâţi să îi ajutăm pe cei din Guvernul actual să îşi dea demisia, pentru că e clar că ceea ce fac fac prost. De la Roşia Montană, la Pilonul II de pensii, la felul în care tratează legile justiţiei, absolut toate demersurile pe care le fac oamenii ăştia.. pe sănătate, pe educaţie, pe mediu, pe justiţie, sunt fie proaste, fie ticăloase, fie în orice alt fel decât pozitive şi benefice pentru oamenii din ţară", a declarat, pentru Epoch Times, Andi Cârlan, de la grupul Rezistenţa.

Amintim că în această seară oamenii au ieşit în stradă şi la Cluj precum şi la Roşia Montană pentru a îi cere demisia lui Tudose.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor