Tudorel Toader vede pe dos ultimul raport MCV: Important este faptul că nu s-au înregistrat regrese

Nu demult, Liviu Dragnea uimea opinia publică afirmând că nu vede afirmaţiile dure ale lui Iohannis despre Revoluţia Fiscală drept o critică. Acum a venit rândul lui Tudorel Toader să se "bucure" că MCV-ul nu constată vreun regres, în condiţiile în care Procurorul General şi Opoziţia spun exact contrariul.
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
15.11.2017

În timp ce preşedintele Iohannis, procurorul general al României, PNL, USR etc. văd în ultimul raport MCV un serios semnal de alarmă care arată regresul în reformarea Justiţiei, Tudorel Toader este de cu totul altă părere. Potrivit ministrului, MCV se referă şi la proiecte aflate încă în dezbatere, respectiv la modificarea legilor Justiţiei, însă este important că nu a fost constatat vreun regres.

"În privinţa recomandării numărul unu referitoare la numirea procurorilor de rang înalt, Comisia se referă la proiectele legilor Justiţiei, proiecte aflate în prima etapă a procedurii legislative, parlamentare. Aşadar, raportul se referă la soluţii legislative care sunt încă în dezbatere, chiar la începutul dezbaterilor parlamentare, nedefinitive şi prin urmare, nu la soluţii legislative aplicabile, incidente adoptate în legislaţia în vigoare. (...) Numai forma finală a legii produce efecte juridice, numai formă finală a legii care se va publica în Monitorul Oficial ne va permite o evaluare a incidenţei prevederilor legii de modificare asupra legilor Justiţiei, asupra independenţei Justiţiei, asupra sistemului judiciar. În faza în care ne aflăm, această referire este doar de poziţionare, de preocupare, şi nu de fond, pentru că, repet şi repet, ne raportăm la proiecte de legi care n-au trecut nici de prima lectură", a declarat Toader, citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul a mai apreciat că pe parcursul monitorizării MCV au fost înregistrate şi momente de stagnare, dar şi evoluţii ireversibile, însă cel mai important este că nu a existat un regres.

"Comisia a constatat evoluţii ireversibile. Dacă vă referiţi la anumite momente de stagnare, ele au fost de-a lungul acestui deceniu şi sunt evidente. Important este faptul că nu s-au înregistrat regrese, s-a menţinut acel caracter ireversibil, iar evoluţia este aceea de atingere a standardelor de îndeplinire a fiecăreia dintre cele 12 recomandări", a afirmat Toader.

Reamintim că Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a atras atenţia astăzi că principala chestiune pe care o invocă ultimul raport MCV este impactul negativ al propunerilor privind modificările legilor Justiţiei şi a subliniat că documentul reprezintă un regres ce ar putea atrage reconsiderarea unor obiective care au fost trecute la capitolul "îndeplinite" în raportul din ianuarie.

"Este cel mai dur mesaj al Comisiei Europene din rapoartele MCV, avertizând că există riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Acesta este un mare pas înapoi cauzat de PSD&ALDE, care trebuie să plătească. Niciodată nu s-a pus problema redeschiderii unor chestiuni închise. Mesajul dur pentru paşii înapoi făcuţi de politicieni pentru a scăpa de dosare penale este subliniat de încă o frază cheie din raportul MCV dat astăzi publicităţii: Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare. Avertismentele Comisiei Europene sunt o dovadă clară că modificările iniţiate de Tudorel Toader şi PSD&ALDE sunt toxice pentru sistemul judiciar", opina la rândul său fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

Pentru mai multe detalii despre raportul MCV intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor