Legile Justiţiei. CSM dă aviz negativ proiectului asumat de PSD şi ALDE

Nici proiectul de modificare a legilor Justiţiei promovat de coaliţia la putere n-a avut mai mult succes decât cel întocmit de Tudorel Toader. Membrii CSM au dat aviz negativ acestui proiect văzut drept o bombă pentru indepedenţa magistraţilor.
Justiţia (Captură web)
Loredana Diacu
09.11.2017

Consiliul Superior al Magistraturii a respins, miercuri, proiectul de modificare a legilor Justiţiei asumat de parlamentarii PSD şi ALDE. 11 magistraţi au votat pentru respingerea proiectelor, în timp ce alţi şapte s-au pronunţat pentru un aviz pozitiv.

O parte dintre membrii CSM, în minoritate, au dorit ca avizul să fie pozitiv şi cu observaţii, susţinând că nu trebuie închisă uşa dialogului cu Parlamentul, arată ziare.com.

La ieşirea de la şedinţa CSM - la care a luat parte şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader - procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că în pachetul Legilor Justiţiei au fost incluse şi câteva măsuri bune, "cât să asigure o perdea pentru sâmburele de propuneri care ar leza independenţa Justiţiei în mod major''.

Lazăr a trecut din nou în revistă măsurile care ar afecta grav independenţa Justiţiei, respectiv "pretinsa direcţie împotriva infracţiunilor magistraţilor, apoi cea care se referă la Inspecţia Judiciară şi la crearea unui Consiliu de Integritate pe care n-am înţeles unde îl vor situa", precum şi propunerea care va duce la politizarea numirilor procurorilor şefi.

De partea sa, Tudorel Toader, a susţinut după dezbateri că "pe alocuri s-a folosit un limbaj dublu" şi a afirmat că, din punctul său de vedere, finalul era ştiut.

"Orice dezbatere presupune argumente pro-contra, (...) dar, din punctul meu de vedere, o dezbatere cu final ştiut. Personal eram convins că finalul va fi acelaşi. O dezbatere în care pe alocuri s-a folosit un limbaj dublu, o dezbatere în care cineva, şi nu spun numele, s-a făcut că nu înţelege sau nu ştie un anumit lucru, sigur, să nu excludem ideea chiar poate că nu îl înţelege. Dezbaterea a avut loc în contextul în care o doamnă judecător membră a CSM spunea, tot în spaţiul public, faptul că la avizul precedent votul s-a schimbat peste noapte, adică dintr-o unanimitate azi a devenit majoritar negativ mâine, o dezbatere în care doamna judecător Gârbovan (Dana Gârbovan, preşedintele UNJR — n.r.) spunea despre mesaje primite de la CSM către instanţe în sensul respingerii în bloc, o dezbatere în care iarăşi altcineva aţi auzit făcând afirmaţii despre subteranele unor decizii, unor mişcări", a declarat Tudorel Toader, citat de Agepres, la ieşirea din sediul CSM.

Avizul CSM este consultativ şi rămâne de văzut dacă membrii comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache (PSD), vor ţine cont de opinia CSM.

Reamintim că atât DNA, cât şi Parchetul General au cerut respingerea în bloc a proiectelor pentru modificarea a trei legi din domeniul justiţiei.

„În principal, procurorii anticorupţie apreciază că, faţă de modul de realizare a proiectelor, fără consultarea prealabilă a magistraţilor, fără o expunere de motive corespunzătoare şi fără studii de impact, se impune o poziţie fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ”, se arată într-un comunicat al DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor