Legile Justiţiei. Şefa ÎCCJ: Am aflat că oficialilor de la Bruxelles li s-au prezentat alte propuneri

Oficialilor de la Bruxelles li s-au prezentat, în urmă cu vreo două zile, alte propuneri legislative legate de modificarea legilor Justiţiei, decât cele supuse acum votului în cadrul CSM, susţine preşedinţa Înaltei Curţi.
Iulia Tarcea (qmagazine.ro)
Andrei Pricopie
09.11.2017

Aflată la şedinţa de joi a Consiliului Superior al Magistraturii, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, susţine că oficialilor de la Bruxelles li s-au prezentat alte propuneri legislative legate de modificarea legilor Justiţiei decât cele asupra cărora urmează să se pronunţe plenul.

"Îmi pun următoarea întrebare: Suntem siguri asupra căror legi suntem noi chemaţi astăzi să ne dăm avizul? Pun această întrebare pentru că noi suntem sesizaţi cu trei propuneri parlamentare în ceea ce priveşte modificarea legilor 303, 304 şi 317 şi am aflat recent, din presă din păcate, că în urmă cu vreo două zile oficialilor de la Bruxelles li s-au prezentat şi li s-a cerut punctul de vedere sau, mă rog, au fost supuse dezbaterii alte propuneri legislative. În aceste condiţii stau şi mă întreb: există dialog, există transparenţă, există colaborare inter-instituţională de bună credinţă? (...) Au fost minţiţi oficialii de la Bruxelles? Nu ştiu, îmi pun întrebarea, suntem minţiţi noi?", a declarat Cristina Tarcea, în cadrul şedinţei plenului CSM, citată de Agerpres.

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că proiectul asupra căruia CSM trebuie să dea aviz este cel primit de la Comisia special constituită.

"Ce ştiu eu este următorul lucru: că avizul pe care Consiliul Superior al Magistraturii este chemat să-l dea este aviz pe proiectul de lege şi proiectul de lege este cel pe care CSM l-a primit de la Comisia special constituită. Acea comisie şi-a însuşit proiectul iniţiat la nivelul Ministerului Justiţiei, că şi l-a însuşit cu modificări mai multe sau mai puţine, mai profunde, mai bune sau mai rele — este deja o altă discuţie. Prin urmare, CSM are pe masă, spre analiză, spre examinare, spre avizare pozitivă sau negativă, proiectul primit de la Comisia special constituită. Discuţii în spaţiul public sunt multe, chiar şi cea pe care astăzi o purtăm aici în condiţiile în care publicitatea este asigurată", a precizat Tudorel Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor