Tu la ce protest mergi?

A 15-a zi de proteste împotriva proiectului Roşia Montană. Peste 15000 de protestatari au ocupat Piaţa Universităţii. 15 septembrie 2013
A 15-a zi de proteste împotriva proiectului Roşia Montană. Peste 15000 de protestatari au ocupat Piaţa Universităţii. 15 septembrie 2013 (Epoch Times România)

Bucureştiul, cândva, un oraş în care "plouă de trei ori pe săptămână", a devenit un oraş agitat, în care de plouat plouă când dă Cel de Sus, însă protestele au loc când vor oameni, adică zilnic, şapte zile pe săptămână. Câte un protest pe zi, două proteste pe zi, multe proteste pe zi. Greve, pichete în faţa la Guvern şi Ministere, demonstraţii pro-eutanasiere câini, contra eutanasiere câini, şi, mai presus de toate, proteste contra exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană.

Acest sfârşit de săptămână va fi marcat de exprimarea unui întreg spectru de nemulţumiri. Bucureştenii nu mai aleg între vernisaje, concerte şi muzee ci între forme de protest.

Sâmbătă:

Jos Oprescu

Peste 10.000 de biciclişti vor pedala 18 kilometri prin Bucureşti, într-un " marş" pentru anti-primar Bicicliştii vor porni sâmbătă, orele 14.30, din zona Parcului Herăstrău şi se vor îndrepta spre centrul oraşului.

Evenimentul, organizat de Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ din România, se va desfăşura sub sloganul ,,Vrem piste pe şosea. Vrem un oraş pentru oameni".

Manifestaţia îşi doreşte să fie cel mai mare marş de protest pe bicicletă din Bucureşti şi are ca scop declarat demisia lui Oprescu:

"Pentru că Sorin Oprescu le refuză bucureştenilor dreptul la un oraş al oamenilor, Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) organizează cel mai mare marş pe biciclete pentru a-i cere acestuia demisia din funcţia de Primar General al Capitalei. Marşul are ca scop complementar evidenţierea unei soluţii vitale pentru Bucureşti: o dată cu amenajarea pistelor de biciclete pe carosabil, vor avea de câştigat toţi locuitorii Bucureştiului, pietoni, biciclişti sau şoferi", transmit organizatorii acestei forme de protest.

Bicicliştii îl acuză pe Oprescu că i-a menţinut în funcţii pe cei ce au cauzat pagube de milioane de euro prin recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete şi îi mai impută primarului că a încurajat "transportul motorizat, prin investiţii în infrastructură dedicată acestui tip de transport," în defavoarea mersului pe bicicletă, incomparabilă mai ieftin, sănătos şi nepoluant.

Stop Roşia Montană

Tot sâmbătă, peste cinci mii de bucureşteni şi-au propus să formeze un lanţ uman care să înconjoare Palatul Parlamentului. Iniţiativa le aparţine organizatorilor protestelor din Piaţa Universităţii faţă de exploatarea minieră din Apuseni.

Pe Facebook, a fost creată o pagină specială "Lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului". Realizatorii acesteia spun că doresc să adune 6.000 de persoane care să participe la protestul inedit plănuit pentru sâmbătă seara:

"Sâmbătă plănuim o acţiune neconvenţională de protest în trei paşi lejeri, de week-end:

1) îi aşteptăm în Parcul Izvor cu muzică şi voie bună pe biciclişti să-şi termine marşul pentru piste pe şosea

2) îi lăsăm să se odihnească preţ de jumătate de oră, timp în care noi, pietonii, ne ocupăm poziţiile în jurul Palatului Parlamentului.

3) la ora 7 fix pornim echipamentul de filmat de la înălţime (o dronă, da) şi dăm startul flash-mob-ului: într-un exerciţiu de solidaritate, pietonii vor forma un lanţ uman de jur împrejurul gardului Parlamentului, iar miile de biciclişti vor înconjura preţ de 20 de minute întregul perimetru.

Pentru că timpul e scurt, ne-am gândit să te rugăm nu doar să dai „join” pe Facebook, dar să şi convingi cât mai mulţi cunoscuţi să o facă. Dacă ne strângem 6000 până sâmbătă la prânz vom şti că evenimentul va fi un succes."

În parcul Izvor, unde se vor strânge protestatarii, sunt invitaţi la workshop-uri ţinute de specialişti toţi cei interesaţi de exploatarea minieră de la Roşia Montană, informează Realitatea.

Duminică

Roşia Montană

Duminică va avea loc cel de-al patrulea marş de amploare al protestatarilor din Piaţa Universităţii. Peste nouă mii de oameni şi-au anunţat deja participarea la eveniment. "Aprinde lumina pentru Roşia Montană", este apelul unora dintre organizatorii protestelor contra avizării exploatărilor la Roşia Montană.

"Oriunde te-ai afla dumincă seara la ora 9, la protest sau acasă, aprinde lumina pentru Roşia Montană!

Dacă vii la protest adu cu tine o lumânare într-un recipient decorat de tine pentru Roşia Montană.

Dacă eşti acasă, pune lumina la fereastră ca să ştim că suntem împreună!" sunt îndemnaţi pe una din paginile de Facebook ale protestatarilor, atât cei ce participă la marş cât şi cei ce rămân acasă dar vor să fie solidari cu ei

Maidanezii de pe străzi

Duminică, comunitatea părinţilor online desprecopii.com organizează un nou protest, în Parcul Unirii din Bucureşti, începând cu orele 11 pentru "aplicarea LEGII lui Ionuţ."

Protestatarii militează "pentru respectarea drepturilor tuturor copiilor şi a cetăţenilor de a trăi în siguranţă în România secolului 21. În memoria lui Ionuţ (copilul atacat şi mâncat de câini la începutul lunii septembrie a.c.), şi în numele tuturor celor traumatizaţi de câinii lăsaţi la voia întâmplării pe străzi", protestatarii le cer autorităţilor rezolvarea problemei câinilor maidanezi.

Părinţii sunt nemulţumiţi că oraşul este în continuare plin de câini vagabonzi, deşi au trecut deja 20 de zile de când Ionuţ Anghel a fost sfâşiat de maidanezi.

Nu doar Bucureştiul are parte de proteste. Români din toată ţara ies în stradă contra avizării cianurilor de la Roşia Montană. În fiecare zi, în marile şi micile oraşe ale ţării, protestatari, organizaţi pe Facebook ies pentru a îşi striga nemulţumirea contra guvernului român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne