Scandal în Parlament pe tema comisiei speciale pentru Roşia Montană

Este scandal în plenul Parlamentului unde astăzi se va vota componenţa comisiei speciale ce va analiza proiectul Rosia Montana. Deputaţii PDL au părăsit plenul, decişi să nu ia parte la dezbaterile din parlament pentru a nu se face "părtaşi la o lege ce aparţine guvernului", a declarat Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.
Şedinţă de Plen la Senat (Epoch Times România)
Epoch Times România
17.09.2013

Este scandal în plenul Parlamentului unde astăzi se va vota componenţa comisiei speciale ce va analiza proiectul Rosia Montana. Deputaţii PDL au părăsit plenul, decişi să nu ia parte la dezbaterile din parlament pentru a nu se face "părtaşi la o lege ce aparţine guvernului", a declarat Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.

"Grupurile noastre nu au fost de acord cu înfiinţarea comisiei speciale pentru dezbătarea proiectului Roşia Montană. O astfel de comisie excede prevederile regulamentare. Avem suficient cadru legislativ pentru a exploata zăcămintele de aur din România. Nu cred că este rolul Parlamentului să aprobe un act ce aparţine Guvernului. Noi nu vrem să fim părtaşi la o lege ce aparţine Guvernului", a motivat gestul deputaţilor PDL de a părăsi dezbaterile din Parlament Mircea Toader, înainte să părăsească sala.

În prealabil, parlamentarii PDL ceruseră în şedinţa plenului reunit al parlamentului ca proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei speciale parlamentare privind Roşia Montană să fie scos de pe ordinea de zi. 320 de parlamentari au fost împotriva propunerii PDL, 53 de parlamentari au votat pentru, iar alţi 18 s-au abţinut.

Propunerea PDL fiind respinsă, la această oră, liderii grupuri parlamentare negociază ponderea locurilor în comisia specială, alocată fiecărui partid.

Senatorul liberal Cristian Dumitrescu, care i-a ţinut locul lui Crin Antonescu la şedinţa de Biroului Permanent al Senatului, a anunţat procedura după care va funcţiona comisia specială.

"Această comisie va fi formată din 21 de membri. Următoarele termene cred că sunt importante pentru opinia publică: până la data de 1 octombrie se vor depune amendamente la secretariatul acestei comisii, urmând ca până la data de 20 octombrie să fie elaborat raportul, în aşa fel încât la 21 octombrie raportul să intre în dezbaterea primei Camere sesizate, respectiv Senatul, urmând ca după ce procedurile vor fi îndeplinite, în jurul datei de 1 noiembrie să ajungă la Camera decizională", a explicat Dumitrescu.

Membrii comisiei trebuie să dea declaraţie pe proprie răspundere că nu au avut relaţii cu firma RMGC.

După 16 zile de proteste populare împotriva exploatărilor aurifere cu cianuri la Roşia Montană, astăzi, Biroul Permanent al Senatului a aprobat, retragerea procedurii de urgenţă pentru dezbaterea proiectului de lege privind exploatările aurifere RMGC de la Roşia Montană, urmând ca plenul Senatului să confirme propunerea.

Retragerea procedurii de urgenţă vine ca urmare a recentei decizii a liderilor USL de a înfiinţa o comisie parlamentară specială pentru proiectul de la Roşia Montană, premierul Ponta considerând că "aceasta este soluţia corectă în acest caz."

Joi, liderul PNL, Crin Antonescu, declara:

"Am avut o discuţie cu premierul Ponta şi cu alţi colegi, şi din PSD şi din PNL, din Guvern, pe multe subiecte. Cel mai arzător probabil privitor la Roşia Montană. Mi-am reafirmat convingerea că este un proiect care, în mod normal, se asumă său nu se asumă de către Guvern. Domnul prim-ministru a rămas pe ideea că proiectul a fost înaintat în Parlament. PSD a convenit - vorbesc acum de domnul Ponta în calitate de lider al PSD - să revenim la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în Parlament. Deci se solicită retragerea procedurii de urgenţă".

În consecinţă, birourile Permanente reunite ale Parlamentului au aprobat, tot în cursul zilei de astăzi, constituirea Comisiei speciale pentru analizarea proiectului exploatărilor aurifere cu cianuri de la Roşia Montană şi au demarat demersul de îi numi pe cei 21 de aleşi ai ţării care să analizeze dacă proiectul Roşia Montană este oportun sau nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor