Senatori sufletişti resping legea câinilor vagabonzi
alte articole
Legea câinilor maidanezi nu va intra în vigoare aşa ne-am fi aşteptat cu toţi.
Periplul... legal.. al legii nu s-a terminat. Cei care îşi doreau ca legea să fie pusă cât mai repede în aplicare, să îşi ia gândul. Va mai dura. Actul normativ ce trebuia să fie trimis preşedintelui Băsescu spre promulgare a fost trimis nu la Cotroceni ci la Curtea Constituţională a României (CCR). Legea a fost (din nou) contestată de un grup de senatori.
"Noi spunem aşa: în stradă nu trebuie să mai rămână niciun câine pentru a nu mai pune în pericol vieţile noastre şi ale copiilor noştri, dar în acelaşi timp trebuie să ne ferim de a reacţiona la nivel global prin ucideri din acestea colective cum sugerează această lege. Noi am semnat şi eu personal am semnat pentru că în România nu vreau să văd zeci de mii de cadavre de câini. Nu vreau să miroase ca la Auschwitz a carne arsă, ci vreau să găsim pe banii pe care trebuie să-i luăm înapoi de la cei care i-au furat şi pe banii pe care-i aloca, banii noştri, soluţii să ne punem vieţile la adăpost şi în acelaşi timp România să rămână o ţară fără câini vagabonzi"
Vochiţoiu a explicat că, unul dintre motivele pentru care el şi colegii săi de partid au contestat legea câinilor vagabonzi, este faptul că şi-au dorit să protejeze imaginea ţării în exterior. Vochiţoiu le-a mai adus la cunoştinţă românilor şi faptul că senatorii PP-DD sunt cei mai sufletişti dintre senatori.
"Cei mai mulţi [semnatari ai contestaţiei către CCR] au fost de la PP-DD şi asta ne arată încă o dată că suntem oamenii cei mai sufletişti şi care avem o soluţie europeană, repet, pentru că în România să nu mai fie picior de câine vagabond pe stradă pentru a ne pune viaţa în pericol, dar în acelaşi timp nu vrem să fim catalogaţi ca o ţară de oameni fără suflet care eliminăm o specie care ne este inferioară. Până la urmă pentru drama lui Ionuţ şi pentru celelalte drame tot oamenii sunt de vină şi nu animalele", a declarat Vochiţoiu.
CCR a mai respins o dată proiectul de lege cu privire la eutanasierea câinilor vagabonzi, la începutul lui 2012. Proiectul de lege prevedea eutanasierea câinilor în termen de 30 de zile de la ridicarea lor pe străzi şi fusese votat de Camera Deputaţilor în 22 noiembrie 2011. Senatorii miloşi l-au trimis şi atunci la CCR.
CCR a declarat legea privind câinii vagabonzi ca neconstituţională, a propus o serie de amendamente, după care a trimis-o înapoi în Parlment. Unde legea a zăcut până acum 6 zile, fiind scoasă din nou la lumină după ce un copil a fost omorât de câini.
Imaginaţia naşte filme horror
În 2012, preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR) , Antonie Zegrean, declara "(..) eutanasierea nu este un lucru normal, este împotriva demnităţii umane. Imaginaţi-vă un câmp imens pe care sunt 200.000 de câini şi câţiva oameni care îi omoară. Aţi vrea să vă uitaţi acolo, să vedeţi imaginea asta? Aţi vrea să fiţi unul dintre cei care îi omoară? Deci este vorba nu doar despre demnitatea omului care se uită, ci şi despre cea a celui care este pus să facă acest lucru. Dar nu ăsta este neapărat motivul constituţional, ăsta este un altfel de motiv, este un motiv pe care o să-l înţeleagă cine poate să-l înţeleagă.”
Câinii vagabonzi din Bucureşti nu au înţeles motivul preşedintelui CCR. Necunoscând bine legislaţia ţarii, nici criteriile etice care l-au motivat pe dl Zegrean, câinii protejaţi de CCR nu s-au sfiit să îl omoare pe Ionuţ.
Finalmente, după ce câinii şi-au făcut treaba, Camera Deputaţilor a adoptat cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri, legea câinilor maidanezi.
Legea a fost adoptată la 8 zile după ce Ionuţ Anghel a murit ca urmare a unei hemoragii externe masive, cauzate de sute de muşcături de câini şi reglementează condiţiile în care pot fi eutanasiaţi maidanezii, aflaţi cu zecile de mii pe străzi. Faptul că Bucureştiul are un număr atât de mare de câini se explică, afirmă activiştii pentru drepturile câinilor, şi nu numai ei, prin faptul că sterilizarea câinilor nu s-a aplicat. Edilii locali şi-ar fi însuşit banii pentru sterilizare, iar câinii au rămas nesterilizaţi pe străzi. Unde au făcut mulţi pui.