Trump vizitează "Alligator Alcatraz": "Ne-ar plăcea să vedem astfel de centre în multe alte state"

Preşedintele SUA, Donald Trump, a vizitat marţi un centru de detenţie pentru migranţi aflat într-o zonă izolată din Everglades, Florida, supranumit „Alligator Alcatraz”, în timp ce aliaţii săi republicani promovau un proiect de lege privind cheltuielile, care ar putea accelera deportările, transmite Reuters.
Facilitatea este situată la aproximativ 60 km de Miami, într-o vastă zonă umedă subtropicală, populată cu aligatori, crocodili şi pitoni — imagini dramatice pe care Casa Albă le-a folosit pentru a sublinia hotărârea de a-i expulza pe migranţii care, potrivit administraţiei, au rămas ilegal în ţară sub conducerea fostului preşedinte Joe Biden.
Trump s-a arătat entuziasmat de ritmul rapid al construcţiei, în timp ce inspecta rânduri de paturi supraetajate goale, aflate în celule, şi a avertizat cu privire la condiţiile ostile din jurul centrului.
„M-am uitat afară şi nu este un loc în care aş vrea să fac o drumeţie prea curând. Suntem înconjuraţi de kilometri întregi de mlaştini periculoase, iar singura cale de ieşire este, de fapt, deportarea”, a declarat Trump, în cadrul unei mese rotunde după vizită.
Complexul, amplasat în sudul Floridei, în cadrul Aeroportului Miami-Dade Collier Training and Transition, este estimat la un cost anual de 450 de milioane de dolari şi ar putea găzdui aproximativ 5.000 de persoane, potrivit oficialilor.
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a anunţat trimiterea a 100 de soldaţi ai Gărzii Naţionale şi a precizat că primii deţinuţi ar putea sosi la centru chiar de miercuri.
Pentru a promova deschiderea centrului, oficialii americani au distribuit pe reţelele sociale imagini cu aligatori purtând şepci cu sigla Serviciului de Imigrare şi Vamă. De asemenea, Partidul Republican din Florida comercializează haine şi accesorii cu tematică inspirată de aligatori.
Două organizaţii ecologiste au depus săptămâna trecută o moţiune legală pentru blocarea continuării construcţiei, susţinând că proiectul încalcă legi federale, statale şi locale privind protecţia mediului.
Procesul, intentat la Tribunalul Districtual al SUA, susţine că lucrările vor genera trafic intens, poluare luminoasă şi utilizarea unor generatoare de mare putere, afectând semnificativ ecosistemul.
Grupurile Friends of the Everglades şi Center for Biological Diversity au declarat că centrul este amplasat în proximitatea rezervaţiei naturale Big Cypress — habitat al panterei din Florida, o specie pe cale de dispariţie, precum şi al altor animale protejate.
„Chiar presupunând că impasul politic privind reforma imigraţiei ar reprezenta o ‘urgenţă’, acest lucru nu dă dreptul guvernelor statal şi federal să ignore legile care reglementează proiectele pe terenuri ecologic sensibile, căi navigabile esenţiale, parcuri naţionale şi specii ameninţate cu dispariţia”, au declarat reprezentanţii organizaţiilor.
Unii lideri locali, inclusiv din triburile Miccosukee şi Seminole, s-au opus construcţiei, iar lucrările au atras proteste publice.
Trump a respins marţi criticile ecologiste, afirmând într-o declaraţie extinsă că fauna sălbatică din zonă va supravieţui speciei umane. El a declarat că centrul de detenţie reprezintă un model pentru ceea ce îşi doreşte la nivel naţional.
„Ne-ar plăcea să vedem astfel de centre în multe alte state”, a spus el.
Politici dure privind imigraţia
Senatul SUA, controlat de republicani, a votat marţi în favoarea unui proiect de lege care alocă zeci de miliarde de dolari pentru aplicarea legilor privind imigraţia, alături de alte măsuri bugetare propuse de preşedinte.
Trump a exercitat presiuni pentru adoptarea proiectului înainte de Ziua Independenţei, sărbătorită pe 4 iulie. Proiectul urmează să primească aprobarea finală din partea Camerei Reprezentanţilor.
Preşedintele republican, care are reşedinţa în Florida, a făcut din politicile dure la frontieră o temă centrală a agendei sale politice în ultimul deceniu. În alegerile din 2024, unul din opt alegători a declarat că imigraţia reprezintă principala sa preocupare.
Totuşi, promisiunile lui Trump de a deporta până la un milion de persoane anual s-au lovit de opoziţia comunităţilor afectate, de contestaţii legale, de cererea pieţei pentru forţă de muncă ieftină şi de lipsa finanţării într-un context de deficit bugetar cronic.
Avocaţii migranţilor reţinuţi au contestat legalitatea deportărilor şi au criticat condiţiile din centrele temporare de detenţie.
Numărul persoanelor aflate în detenţie federală pentru imigraţie a crescut rapid, de la 39.000 la momentul revenirii lui Trump în funcţie, la 56.000 până la 15 iunie, conform datelor guvernamentale. Administraţia a accelerat eforturile de a extinde capacităţile de detenţie.
Casa Albă a susţinut că detenţia este o măsură necesară pentru siguranţa publică, precizând că o parte dintre migranţii reţinuţi au antecedente penale. Totuşi, datele Serviciului de Imigrare şi Vamă indică şi o creştere de opt ori a arestărilor persoanelor acuzate doar de încălcarea legilor imigraţiei.
Trump a vorbit cu admiraţie despre o închisoare vastă şi izolată construită în El Salvador şi a menţionat utilizarea bazei navale de la Guantanamo, Cuba — cunoscută pentru detenţia suspecţilor de terorism după atacurile din 11 septembrie 2001 — pentru reţinerea unor migranţi.
Reprezentanta democrată Debbie Wasserman Schultz, care reprezintă un district din apropierea noii facilităţi din Florida, a transmis într-un comunicat că „Trump şi republicanii au nevoie disperată de această distragere de atenţie, risipitoare, periculoasă şi generatoare de suferinţă în masă”, în contextul unui proiect de lege care, potrivit ei, ar putea priva locuitorii statului de acces la servicii medicale.