Trump revine cu ameninţările comerciale. Cere tarife mari pentru gigantul Apple şi Uniunea Europeană

Preşedintele american Donald Trump şi-a reluat vineri ameninţările comerciale, vizând atât gigantul Apple, producător de smartphone-uri, cât şi importurile din întreaga Uniune Europeană, provocând cutremure pe piaţa globală, după ce săptămânile de dezescaladare au oferit o oarecare ameliorare, transmite Reuters
Trump a ameninţat că va impune un tarif de 25% asupra Apple pentru orice iPhone vândut, dar nu fabricat, în Statele Unite. Mai mult de 60 de milioane de telefoane sunt vândute anual în Statele Unite, dar ţara nu are niciun producător de smartphone-uri.
De asemenea, acesta a declarat că va recomanda un tarif de 50% pentru Uniunea Europeană care să înceapă la 1 iunie, ceea ce ar duce la taxe severe pentru articolele de lux, produsele farmaceutice şi alte bunuri produse de producătorii europeni.
Pieţele au scăzut în urma ştirii. Contractele futures S&P 500 au pierdut 1,5% în activitatea de premarket, iar Eurostoxx 600 a scăzut cu 2%.
Acţiunile Apple au scăzut cu 3,5% în precomercializare, alături de acţiunile altor companii din domeniul tehnologiei. Trump nu a dat un termen pentru avertismentul său către Apple.
„Tot optimismul cu privire la acordurile comerciale a dispărut în câteva minute - secunde, chiar”, a scris Fawad Razaqzada, analist de piaţă la City Index şi FOREX.com, într-o notă.
Trump a zguduit pieţele la începutul lunii aprilie după ce a impus tarife pentru aproape toate localităţile locuite din lume. Aceasta a inclus o taxă de aproximativ 145% pe bunurile importate din China. Investitorii au reacţionat prin vânzarea furibundă de active americane, deoarece taxele i-au determinat să pună la îndoială statutul de refugiu de care America s-a bucurat mult timp şi, deşi pieţele si-au revenit, încrederea întreprinderilor şi a consumatorilor a scăzut în Statele Unite.
Reacţia şocantă a forţat Casa Albă să întrerupă majoritatea tarifelor până la începutul lunii iulie, lăsând în vigoare doar o taxă de 10 % pe importurile din alte naţiuni, însă Trump a evocat posibilitatea de a relansa anumite taxe. Declaraţiile de vineri pun capăt acestui calm.
„L-am informat cu mult timp în urmă pe Tim Cook de la Apple că mă aştept ca iPhone-urile lor care vor fi vândute în Statele Unite ale Americii să fie fabricate şi construite în Statele Unite, nu în India sau în orice alt loc”, a declarat Trump într-o postare pe Truth Social.
„În caz contrar, Apple va trebui să plătească un tarif de cel puţin 25% către SUA”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Casa Albă a purtat negocieri cu numeroase ţări pe teme comerciale, dar progresele au fost nesigure. Liderii financiari din Grupul celor şapte democraţii industrializate au încercat să minimalizeze disputele legate de tarife la începutul săptămânii, în cadrul unui forum desfăşurat în Munţii Stâncoşi canadieni.
Comisia Europeană a refuzat vineri să comenteze recomandarea preşedintelui american Donald Trump de a aplica un tarif de 50% asupra bunurilor din Uniunea Europeană începând cu 1 iunie, spunând că va aştepta o convorbire telefonică între şeful comerţului din UE, Măros Sefcovic, şi omologul său american Jamieson Greer, care va avea loc la ora 15:00 GMT.
Acţiunile producătorilor auto şi ale companiilor de lux din Germania, unele dintre cele mai expuse la tarife, au scăzut în urma ştirii. Porsche, Mercedes şi BMW erau în scădere cu peste 4% la 12:20 GMT. Compania de ochelari de soare EssilorLuxottica era în scădere cu 5,5%.
Apple în vizor
Nu este clar dacă Trump poate impune un tarif asupra unei companii individuale. Apple nu a răspuns imediat la o solicitare Reuters pentru comentarii.
După ce taxele lui Trump asupra Chinei au crescut la mai mult de 100% la începutul lunii aprilie, Casa Albă a dat înapoi din cauza turbulenţelor de pe piaţă, acordând excluderi de la tarifele abrupte asupra smartphone-urilor şi a unor alte produse electronice importate în mare parte din China, într-o pauză pentru Apple şi alte firme de tehnologie care se bazează pe produse importate.
Apple intenţionează să producă majoritatea iPhone-urilor sale vândute în Statele Unite în fabrici din India până la sfârşitul anului 2026 şi accelerează aceste planuri pentru a evita tarifele potenţial mai mari din China, principala sa bază de producţie, a declarat o sursă pentru Reuters. Apple poziţionează India ca o bază de producţie alternativă în contextul în care tarifele impuse de Trump Chinei au generat îngrijorări legate de lanţul de aprovizionare şi temeri legate de creşterea preţurilor iphone, a raportat Reuters luna trecută.
Dar Trump şi alţii, inclusiv secretarul comerţului Howard Lutnick, au sugerat că Apple ar putea produce iPhone-uri în Statele Unite. În februarie, Apple a declarat că va cheltui 500 de miliarde de dolari pe parcursul a patru ani pentru a extinde angajările şi facilităţile în nouă state americane, dar nu a spus că investiţia ar merge spre aducerea producţiei iPhone în SUA.
Producătorul iPhone a declarat că majoritatea smartphone-urilor sale vândute în Statele Unite vor proveni din India în trimestrul iunie.
Escaladare majoră a tensiunilor comerciale
Acţiunile europene au scăzut puternic, euro a pierdut o parte din câştiguri, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale din zona euro au scăzut brusc vineri, după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că recomandă un tarif direct de 50% pentru bunurile din Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie.
Declaraţiile lui Trump au spulberat aşteptările investitorilor că majoritatea tarifelor anunţate la începutul lunii aprilie vor fi eliminate prin negocieri, o ipoteză care susţinuse creşterea pieţelor bursiere în ultimele săptămâni.
Indicele general european Stoxx 600 a scăzut ultima dată cu 1,5%, iar acţiunile din sectorul auto şi cel de lux au pierdut ambele peste 3%. Indicele DAX al Germaniei axat pe exporturi, a scăzut cu 2,3%.
Contractele futures pe indicele american S&P 500 au scăzut şi ele cu aproximativ 1,5%, investitorii temându-se că tarifele vor afecta creşterea economică a SUA şi la nivel global.
„Aceasta este o escaladare majoră a tensiunilor comerciale. Cu Trump, nu ştii niciodată. Dar aceasta ar fi o escaladare semnificativă. UE ar trebui să reacţioneze, iar asta ar afecta cu adevărat economia SUA şi cea europeană”, a declarat Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg.
Casa Albă a purtat negocieri cu numeroase ţări în legătură cu problemele comerciale şi a încheiat acorduri cu Marea Britanie şi China.
Oscilaţiile privind tarifele din ultimele săptămâni i-au lăsat pe investitorii pe termen lung fără repere, deoarece schimbările de politică au bulversat pieţele.
Indicele STOXX 600 a scăzut cu aproximativ 12% în câteva zile la începutul lunii aprilie, după anunţul din 2 aprilie al lui Trump privind tarifele, dar a recuperat constant în săptămânile următoare. La începutul acestei săptămâni, revenise cu 16% faţă de acele minime şi era cu mai puţin de 1% sub închiderea din 2 aprilie.
Un indicator al volatilităţii pieţei de acţiuni europene a înregistrat cea mai mare creştere zilnică de la tulburările provocate de anunţul din 2 aprilie.
Comisia Europeană a declarat deja luni că economia zonei euro va creşte mai lent în acest an şi în următorul, din cauza războiului comercial declanşat de Statele Unite şi a incertitudinii legate de momentul şi modul în care acesta se va încheia.
Aşteptările investitorilor că tarifele vor afecta creşterea economică în zona euro i-au determinat să parieze pe o relaxare mai amplă din partea Băncii Centrale Europene în acest an şi i-au orientat către obligaţiunile guvernamentale.
Randamentul obligaţiunilor germane pe doi ani, sensibile la rata dobânzii, a scăzut ultima dată cu 8 puncte de bază, la 1,75%, iar randamentele de referinţă pe 10 ani au scăzut cu 7 puncte de bază, la 2,57%.
Pe pieţele valutare, marele câştigător a fost yenul japonez, considerat un refugiu sigur. Dolarul a scăzut ultima dată cu 1% faţă de yen, la 142,5, în timp ce euro a scăzut cu 0,5% la 161,58 yeni.
Faţă de dolar, euro a avut o reacţie mai moderată – în ultimele săptămâni investitorii au vândut dolarul american atunci când au fost îngrijoraţi de tarife – iar traderii au trebuit să echilibreze acest lucru cu îngrijorările privind perspectivele de creştere ale zonei euro.
Euro a pierdut o parte din câştigurile anterioare faţă de dolar în urma noilor ştiri despre tarife, dar ultima dată era în creştere cu 0,5% în cursul zilei, la 1,1335 dolari.