Trump, pus sub acuzare în scandalul cumpărării tăcerii actriţei de filme porno. Ce urmează pentru fostul preşedinte

Donald Trump
Donald Trump (Brandon Bell/Getty Images *)

Un mare juriu din New York l-a pus sub acuzare, joi, pe fostul preşedinte american Donald Trump pentru presupusul său rol în cumpărarea cu bani a tăcerii unei actriţe de filme pentru adulţi în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, relatează Politico, citând două persoane familiare cu acest caz.

Trump devine astfel primul fost preşedinte american care este acuzat penal.

Cazul împotriva lui Trump, intentat de procuratura districtului Manhattan, este axat pe o plată de 130.000 de dolari către Stormy Daniels, care a susţinut că a avut o aventură cu Trump. Acesta din urmă a negat aventura.

Avocaţii lui Trump au continuat joi să susţină nevinovăţia fostului preşedinte.

"Preşedintele Trump a fost pus sub acuzare. El nu a comis nicio infracţiune", au afirmat avocaţii Joe Tacopina şi Susan Necheles într-un comunicat. "Vom lupta cu fermitate împotriva acestei urmăriri politice în instanţă".

Trump a publicat o declaraţie la scurt timp după ce a apărut vestea punerii sub acuzare, numind-o "vânătoare de vrăjitoare" şi spunând că demersul este o încercare a democraţilor de a interveni în alegerile din 2024.

"Aceasta este o persecuţie politică şi interferenţă electorală la cel mai înalt nivel din istorie", a scris Trump în declaraţia sa. "Democraţii au minţit, au trişat şi au furat în obsesia lor de a încerca să-l 'prindă pe Trump', dar acum au făcut ceva de neconceput - inculparea unei persoane complet nevinovate într-un act de interferenţă electorală flagrantă".

De asemenea, Trump l-a atacat şi pe procurorul Alvin Bragg, spunând că acesta "face munca murdară a lui Joe Biden".

Biroul procurorului districtual a cerut ca Trump să se predea vineri, dar avocaţii lui Trump au răspuns că termenul era prea strâns, spunând că Serviciul Secret al SUA avea nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti, potrivit unui oficial din cadrul forţelor de ordine. Tacopina a confirmat schimbul, adăugând că nu a fost stabilită nicio dată pentru predarea fostului preşedinte.

"În această seară l-am contactat pe avocatul domnului Trump pentru a coordona predarea sa la biroul procurorului districtual din Manhattan pentru a fi pus sub acuzare în legătură cu o acuzaţie a Curţii Supreme, care rămâne sub sigiliu", a declarat un purtător de cuvânt al biroului procurorului districtual.

Trump a încercat deja să se folosească de acuzaţii pentru a-şi mobiliza baza, îndemnându-şi adepţii să protesteze şi "să ne luăm înapoi naţiunea". Dar nu există niciun precedent ca un candidat prezidenţial să facă campanie în timpul propriului proces penal. Şi, deşi cazul s-ar putea întinde dincolo de noiembrie 2024, o condamnare înainte de această dată ar declanşa o serie de probleme constituţionale.

În ciuda îngrijorării că punerea sub acuzare a lui Trump ar putea declanşa proteste din partea susţinătorilor săi, un purtător de cuvânt al primarului din New York, Eric Adams, a declarat joi că nu există ameninţări credibile de violenţă.

"Poliţia din New York continuă să monitorizeze toate activităţile şi în acest moment nu există ameninţări credibile la adresa oraşului", a susţinut purtătorul de cuvânt al lui Adams, Fabien Levy. "Poliţia din New York rămâne întotdeauna pregătită să răspundă la evenimentele care au loc pe teren şi să asigure siguranţa newyorkezilor".

Un purtător de cuvânt al NYPD a confirmat că toţi ofiţerii au primit ordin să se prezinte în uniformă vineri la ora 7 dimineaţa.

Punerea sub acuzare a lui Trump provine după condamnarea federală din 2018 a fostului său avocat Michael Cohen, care a pledat vinovat de încălcări ale finanţării campaniei electorale pentru că a facilitat plata pentru Daniels. Această plată a avut loc în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Şi atât Cohen, cât şi procurorii federali au declarat că avocatul a acţionat "în coordonare cu fostul preşedinte şi la indicaţiile acestuia".

"Îmi menţin mărturia şi dovezile pe care le-am furnizat procurorului districtual din New York", a declarat Cohen joi, în timpul unui interviu la MSNBC. Deşi punerea sub acuzare este "semnificativă", a spus Cohen, "este extrem de important să lăsăm procesul să se desfăşoare, iar oamenii să înţeleagă în continuare că există prezumţia de nevinovăţie în această ţară".

Organizaţia Trump i-a rambursat ulterior lui Cohen plata către Daniels, au declarat procurorii în documentele depuse în instanţă. Directorii companiei au autorizat plăţi în valoare de 420.000 de dolari lui Cohen, pentru a acoperi plata iniţială şi obligaţiile fiscale şi de a-l recompensa cu un bonus, potrivit procurorilor. Organizaţia Trump a înregistrat în mod fals aceste plăţi în contabilitate ca fiind cheltuieli legale, au declarat procurorii.

Ulterior, procurorii federali din cadrul biroului procurorului federal din Manhattan au continuat o anchetă penală pentru a stabili dacă aceste plăţi au încălcat legislaţia privind finanţarea campaniilor electorale, dar au pus capăt anchetei fără a formula acuzaţii.

Fostul director financiar al companiei Allen H. Weisselberg, care a primit imunitate din partea procurorilor federali în ancheta privind banii pentru tăcere care a dus la acuzaţiile împotriva lui Cohen, a pledat vinovat pentru o schemă de fraudă fiscală fără legătură cu acest caz în august 2022.

Cohen a depus mărturie în faţa marelui juriu în cadrul anchetei procurorului districtual din Manhattan ce îl vizează pe Trump. Nu este clar dacă Weisselberg, care execută acum o pedeapsă de cinci luni de închisoare, a fost de asemenea chemat ca martor.

Deşi biroul procurorului districtual i-a oferit lui Trump posibilitatea de a depune mărturie în faţa marelui juriu înainte de punerea sa sub acuzare, acesta a refuzat să facă acest lucru.

Punerea sub acuzare va tulbura cu siguranţă campania prezidenţială a lui Trump din 2024 şi declanşează o serie de scenarii fără precedent. Dacă pledează nevinovat şi cazul ajunge la proces, un proces care poate dura multe luni, el s-ar putea confrunta cu posibilitatea de a face campanie pentru Casa Albă în timp ce este supus unui proces penal. Iar dacă ar câştiga ceş de-al doilea mandat în timp ce se confruntă cu sau execută o pedeapsă cu închisoarea, acest lucru ar da naştere la o serie de probleme constituţionale.

Trump a declarat că o punere sub acuzare nu l-ar împiedica să facă campanie pentru un nou mandat. Întrebat dacă va rămâne în cursa din 2024 dacă va fi acuzat oficial, Trump a declarat reporterilor în martie: "Oh, absolut. Nici nu m-aş gândi să plec".

De asemenea, el a spus că susţinătorii săi au fost "foarte supăraţi" din cauza multiplelor investigaţii cu care se confruntă şi s-a arătat încrezător că anchetele îi vor "spori" procentele din sondaje.

De-a lungul preşedinţiei sale şi în viaţa sa de după Casa Albă, Trump s-a prezentat ca o victimă a investigaţiilor partizane de tip "vânătoare de vrăjitoare" care îl vizează pe el şi afacerile sale. Colegii săi republicani au reluat în mare parte această afirmaţie, deşi rămâne de văzut dacă cei care candidează la nominalizarea prezidenţială a partidului se vor ralia alături de Trump sau îl vor respinge.

Cel puţin un potenţial rival republican din 2024, fostul guvernator al statului Arkansas, Asa Hutchinson, a declarat că Trump ar trebui să pună capăt campaniei sale dacă va fi acuzat.

"Este o zi neagră pentru America când un fost preşedinte este pus sub acuzare pentru acuzaţii penale", a precizat Hutchinson într-o declaraţie după aflarea veştii inculpării. "Donald Trump nu ar trebui să fie următorul preşedinte, dar acest lucru ar trebui să fie decis de alegători".

Fostul vicepreşedinte Mike Pence, un alt potenţial concurent republican în 2024, a calificat inculparea drept "un scandal", dar a refuzat să spună dacă Trump ar trebui să se retragă din cursă dacă va fi condamnat.

"Este un drum lung până la această decizie. Am promis să răspund la această întrebare dacă se apropie evenimentul", a declarat Pence în timpul unui interviu acordat joi seară la CNN.

"Există posibilitatea ca un judecător chiar să respingă acest caz înainte de a ajunge la proces, aşa că nu vreau să vorbesc despre ipoteze", a continuat Pence.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe