Trump publică transcriptul convorbirii cu Zelenski
alte articole
Preşedintele Donald Trump l-a presat pe liderul Ucrainei să investigheze candidatul prezidenţial democrat Joe Biden, potrivit transcriptului unui apel telefonic publicat miercuri de administraţia Trump.
Biden este suspectat de abuz de putere din cauză că a cerut concedierea unui procuror ucrainean care ancheta afacerile făcute de fiul său, Hunter Biden, aflat în consiliul de administraţie al firmei Burisma, de energie, din Ucraina.
Odată cu aflarea detaliilor legate de Burisma, democraţii l-au atacat pe Trump pentru că ar fi condiţionat acordarea ajutorului de redeschiderea anchetei împotriva familiei Biden.
Textul oficial al convorbirii pe care Donald Trump a avut-o în iulie cu preşedintele Volodimir Zelenski a generat un schimb uluitor de acuzaţii între democraţi şi republicani, şi chiar cereri de anchetare a preşedintelui american.
Transcriptul a fost publicat la o zi după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a declarat că democraţii au lansat o anchetă oficială care încearcă să-l debarce pe Trump.
Noul scandal pare o nouă etapă în războiul dus de democraţi împotriva lui Donald Trump pe măsură ce alegerile prezidenţiale din 2020 se apropie.
Detaliile convorbirii din 25 iulie au atras reacţii furioase din partea democraţilor, care l-au acuzat pe Trump că a solicitat ajutorul Ucrainei pentru a-l trimite pe Biden în faţa justiţiei, cu scopul de a-i distruge candidatura.
Apelul telefonic dintre cei doi şefi de stat a avut loc după ce Trump a dispus blocarea unui ajutor de aproape 400 de milioane USD acordat Ucrainei de către Congres, pe care administraţia l-a eliberat ulterior.
ABC News a raportat că un consilier al lui Zelenski, Serj Leşcenko, a susţinut că orice conversaţie telefonică între Trump şi noul lider al Ucrainei avea o condiţie prealabilă a Statelor Unite, care presa discutarea cazului Biden.
Republicanii au declarat că rezumatul apelului arată că democraţii supralicitează gravitatea faptelor lui Trump.
Trump şi Zelenski au fost văzuţi braţ la braţ la New York, în marja Adunării Generale a ONU, şi au negat vreo ilegalitate făcută în timpul convorbirii, preşedintele Ucrainei spunând reporterilor: „Nimeni nu m-a forţat.”
Într-o conferinţă de presă care a încheiat trei zile de întâlniri la New York în marja Adunării Generale, Trump i-a acuzat pe democraţi că lansează ancheta „pentru că nu ne pot învinge la vot”.
Într-o declaraţie, Biden a declarat că Trump a pus politica personală mai presus de jurământul său şi că „abuzul de putere” trebuie luat în considerare de Congres.
Controversa a apărut după ce un denunţător din cadrul comunităţii de informaţii a SUA a depus o plângere legată de conversaţia lui Trump cu Zelenski.
Membrii comisiilor de informaţii ale Camerei Reprezentanţilor şi Senatului au fost lăsaţi să vadă plângerea miercuri, cu o zi înainte ca directorul american al informaţiilor, Joseph Maguire, să depună mărturie în cadrul unei audieri a Comisiei de informaţii a Camerei.
Conform transcriptului, Trump i-a declarat lui Zelenski că procurorul general William Barr şi avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, ar vrea să-i vorbească despre redeschiderea unei anchete ucrainene asupra unei companii ucrainene de gaze la care fiul lui Biden Hunter a îndeplinit funcţia de director.
"Celălalt lucru, se vorbeşte mult despre fiul lui Biden, că Biden a oprit urmărirea penală şi o mulţime de oameni vor să afle despre asta, deci dacă puteţi să-l ajutaţi pe procurorul general ar fi grozav", a spus Trump, referindu-se la Barr.
Trump a sugerat în repetate rânduri că Biden şi fiul său au comis o ilegalitate, dar nu a adus nicio dovadă pentru a susţine afirmaţia.
Dar Trump nu i-a spus niciodată în mod explicit lui Zelenski că ajutorul american depinde de investigarea lui Biden, ci a subliniat importanţa sprijinului american înainte de a-l presa pentru acţiune asupra lui Biden.
"Aş spune că facem multe pentru Ucraina", a spus Trump. Trump a spus mai apoi că Angela Merkel „nu face nimic” pentru Ucraina, dar că „Statele Unite au fost foarte, foarte bune cu Ucraina”.
Conform rezumatului, Zelenski răspunde că Trump are „1.000%” dreptate, îi mulţumeşte lui Trump pentru „marele sprijin în zona apărării” şi spune că intenţionează să cumpere mai multe rachete Javelin, antitanc, produse de armata americană, pentru a susţine contraofensiva din Est.
În ceea ce priveşte dosarul Biden, Trump i-a declarat lui Zelenski: „Am auzit că ai un procuror care era foarte bun şi el a fost blocat şi asta este cu adevărat nedrept.” Trump a spus că pe preşedintele ucrainean îl vor Giuliani - un aliat politic fără rol formal în guvernul SUA - şi Barr.
„Biden s-a lăudat că a oprit urmărirea penală, aşa că dacă puteţi analiza.... Mi se pare oribil ”, a spus Trump.
Nu a existat nicio dovadă că Biden, care a ocupat funcţia de vicepreşedinte american din 2009 până în 2017, şi-a folosit poziţia pentru a-şi ajuta fiul în chestiunea Ucrainei.
Zelenski l-a asigurat pe Trump că următorul său procuror general „va fi 100% cu mine” şi „va analiza situaţia”.
Zelenski, fost actor şi licenţiat în drept, a promis că atunci când va vizita oraşul New York va sta la hotelul lui Trump. El a declarat mai târziu presei ucrainene că a crezut că numai partea vorbită de Trump din cadrul apelului lor telefonic va fi publicată.
"De asemenea, vreau să vă asigur că vom fi foarte serioşi în ceea ce priveşte acest caz şi vom lucra la anchetă", a adăugat Zelenski.
După promisiunea lui Zelenski, Trump îl invită să viziteze Casa Albă.
Trump nu i-a cerut niciodată lui Barr să contacteze Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiţie, Kerri Kupec, şi Barr nu a comunicat cu Ucraina despre o posibilă anchetă sau despre vreun alt subiect.
Barr, numit de Trump, a aflat despre conversaţie la câteva săptămâni după ce a avut loc, a spus Kupec.
Trump a rezistat unor scandaluri repetate generate de acuzaţii ale democraţilor de la preluarea funcţiei în 2017.
Oficiali ai Departamentului de justiţie au concluzionat săptămâna trecută că în timpul apelului, comportamentul lui Trump nu a reprezentat o încălcare infracţională a legii finanţării campaniilor, deoarece ceea ce cerea el - o anchetă a unui rival politic - nu era un „lucru de valoare”, a spus un înalt Funcţionar de la Departamentul Justiţiei, vorbind cu condiţia anonimatului.
Statele Unite şi ţările europene au făcut eforturi pentru concedierea procurorului ucrainean care investighează compania de energie, deoarece nu a urmărit-o suficient de agresiv.
Procurorul care l-a înlocuit, Iuri Luţenko, a declarat vineri pentru Reuters că nu a fost găsită nicio infracţiune comisă de fiul lui Biden legată de firma energetică.
Oficialii ucraineni nu au spus public că vor deschide vreo anchetă împotriva lui Biden sau a fiului său.
Mulţi republicani au venit în apărarea lui Trump şi au afirmat că absenţa unui quid pro quo - o expresie latină care înseamnă favoare pentru favoare - în apel a arătat că preocupările democraţilor erau exagerate. Liderul majorităţii Senatului, Mitch McConnell, a denunţat ceea ce el a numit „obsesia democratică”.
Statele Unite acordă ajutor militar Ucrainei de la anexarea Rusiei în Crimeea în 2014. Cele 391,5 milioane USD despre care se spune că au fost blocate de Trump au fost aprobate de Congres pentru a ajuta Ucraina să facă faţă unei insurgenţe a separatiştilor sprijiniţi de Rusia.
Avertizorul din comunitatea de informaţii care a depus plângerea iniţială, susţinea că a fost îngrijorat de faptul că Trump a făcut presiuni asupra unui lider străin pentru a începe o acţiune oficială care ar ajuta la realegerea lui Trump din 2020 potrivit Departamentului de Justiţie.