Trump a vorbit despre activitatea familiei Biden într-o discuţie telefonică cu omologul său ucrainean

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat duminică faptul că a discutat despre candidatul democrat la prezidenţialele americane din 2020 - Joe Biden - şi despre fiul său, Hunter Biden, într-o convorbire telefonică cu preşedintele Ucrainei.

Declaraţia lui Trump despre apelul său din 25 iulie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a survenit după ce un lider democrat al Congresului a declarat că aducerea lui Trump în faţa unui tribunal poate fi „singurul remediu” pentru această situaţie.

Apelul lui Trump cu Zelenski se afla în centrul unei noi campanii împotriva lui Donald Trump iscată de vineri, când organizaţiile mass media americane au raportat că Trump a cerut în repetate rânduri liderului ucrainean să investigheze dacă Biden, prim-candidatul democrat în alegerile de anul viitor, şi-a folosit în mod abuziv funcţia când era vicepreşedinte.

Trump le-a spus reporterilor de la Casa Albă că apelul telefonic a fost în mare parte de felicitare pentru Zelenski, dar a atins şi corupţia familiei Biden.

"Conversaţia pe care am avut-o a fost în mare parte de felicitare, în mare parte despre corupţie, toată corupţia care are loc şi în mare parte faptul că nu dorim ca oamenii noştri - de exepmplu vicepreşedintele Biden şi fiul său - să genereze corupţia care există deja în Ucraina", a declarat Trump.

Democraţii au spus că dacă Trump i-a cerut lui Zelenski să-l investigheze pe Biden, este echivalent cu promovarea imixtiunilor străine în alegerile din 2020.

Trump a negat că ar fi făcut presiuni. Aliaţii săi, inclusiv secretarul de stat Mike Pompeo, şi avocatul său personal, Rudy Giuliani, au apărat apelul telefonic al preşedintelui, care, potrivit rapoartelor de ştiri, a fost subiectul unei plângeri formulate de un denunţător încă nenumit.

Dacă o anchetă arată că Trump a presat Ucraina pentru a-l cerceta pe Biden, Congresul Statelor Unite ar putea să nu aibă altă opţiune decât să urmărească acţiunea, a declarat duminică preşedintele Comitetului de Informaţii al Casei Democrate, Adam Schiff, un adversar tradiţional al lui Trump.

Mai multe publicaţii au raportat vineri că Trump i-a cerut în mod repetat lui Zelenski să investigheze dacă Biden şi-a folosit abuziv poziţia de vicepreşedinte pe vremea administraţiei Barack Obama, cerând, chiar, ca un procuror care a investigat afacerile lui Biden în Ucraina să fie concediat. Trump ar fi ameninţat cu blocarea ajutorului american pentru conflictul din Crimeea în caz contrar.

Biden a confirmat că dorea că procurorul să fie concediat, dar a negat că ar fi încercat să-l ajute pe fiul său, Hunter Biden.

Biden a declarat, sâmbătă, că ar trebui să fie investigat apelul lui Trump, spunând că „pare a fi un abuz copleşitor de putere”.